Menopauza

Menopauza

Menopauza
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.889
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Menopauza ili prestanak menstruacijskih krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. - 55. godine života. Menopauza može nastupiti i između 40. - 60. godine, ali i ranije kao posljedica operacije ili bolesti. Pojam menopauza često se rabi za opis cijelog razdoblja koje prethodi (premenopauza) i koje slijedi po prestanku menstruacijskih krvarenja (postmenopauza). Pojam perimenopauza ili prijelazno razdoblje (prijelaz) obuhvaća kratko razdoblje prije, menopauzu i kratko razdoblje nakon zadnje menstruacije. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika s naposljetku potpunim prestankom sinteze ne samo ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena - testosterona i DHEAS. Veliki broj žena gaji neispravne predodžbe o prirodi i učincima menopauze. U kulturama koje s manje bojazni prilaze menopauzi, simptomi zapravo ne postoje, a menopauza se dočekuje tek kao prijelaz u sigurnije i mudrije razdoblje života.

U svojoj knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost (Women's Bodies Women's Wisdom) Dr. Christiane Northrup piše: "I dalje je uvriježeno mišljenje liječnika da je menopauza bolest nedostatka hormona, a ne prirodan proces. Premda taj pristup može koristiti ravnoteži hormonskih vrijednosti za neke žene u perimenopauzi i menopauzi, on ima svoja ograničenja. Npr. on umanjuje razvojno bogatstvo i duboku mudrost koja nam je dostupna u srednjim godinama u zamjenu za jednostavan hormonski nadomjestak. Beskrajno je korisnije i točnije razmišljati o prijelaznim godinama srednje životne dobi kao o razdoblju u kojem završavamo određene zadatke koje smo započeli u mladosti. U srednjoj životnoj dobi žena promatra svoj život unatrag i razmišlja o tome gdje je bila i dokle je stigla. To je vrijeme kad žali za gubitkom bilo kojeg neostvarenog sna koji je možda imala kao djevojka i priprema se za sljedeću životnu fazu. Prihvaća se mnogih poslova koji se poklapaju, premda nisu izravno povezani s djelovanjem hormona, kao što su skrb o starijim roditeljima koji imaju zdravstvene tegobe. Ovisno o stupnju uspjeha ili zamišljenog uspjeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će riješiti tu krizu, djelovat će na njezino zdravlje na svim razinama kako bude prolazila kroz menopauzu."

Simptomi pre, peri i postmenopauze zapravo su izraz tjelesne prilagodbe na odsutnost estrogena. Jedan od najranijih simptoma perimenopauze je promjena u uobičajenim menstruacijskim ciklusima. Vrijeme između ciklusa se produžuje ili skraćuje, ili pak menstruacijsko krvarenje sasvim izostaje u jednom mjesecu. Krvarenja postaju obično slabija, iako povremeno osobito kod dugih ciklusa mogu nastupiti i obilnija, nepravilna krvarenja. Ostali simptomi su:

  • navale vrućine (valunzi ili fumade), noćna znojenja
  • vaginalne promjene i promjene urogenitalnog trakta u smislu stanjenja stijenke rodnice, suhoće, nedovoljne elastičnosti kao i osjetljivosti na infekcije
  • psihičke tegobe: brze promjene raspoloženja, umor, nesanica, otežana koncentracija, glavobolja
  • gubitak elastičnosti kože
  • osteoporoza i krvožilne bolesti

Sveukupno dobro zdravlje žene tijekom menopauze ovisi ne samo o razini estrogena i progesterona, već i o razini muških spolnih hormona - androgena kao što su DHEA i testosteron. Razina androgena povezuje se sa seksualnom reakcijom i spolnom željom, kao i općim zdravstvenim stanjem. Androgeni se kod žena proizvode osim u jajnicima prije svega u nadbubrežnim žlijezdama, potom u koži, masnom tkivu, žlijezdama lojnicama, mišićima, mozgu i hipofizi. Postupni prijelaz je otuda izuzetno ovisan o uravnoteženoj funkciji nadbubrežnih žlijezda, koje preuzimaju stvaranje hormona. Ovdje svakako treba napomenuti utjecaj emocionalne iscrpljenosti i iscrpljenosti zbog loše prehrane na optimalnu funkciju nadbubrežnih žlijezda. U ovakovim uvjetima će vjerojatno biti potrebna kako hormonska, tako i prehrambena, emocionalna i druge potpore tijekom ovog perioda, sve do uspostavljanja ravnoteže žlijezda s unutrašnjim lučenjem.

Što jedna žena doživljava tijekom ovog razdoblja ovisi o mnoštvu čimbenika - od nasljednih osobina, preko očekivanja, kulturne sredine iz koje potječemo do vlastitog vrednovanja i prehrane. Ipak, većina žena u suvremenoj kulturi proživljava neku nelagodu i neke problematične simptome u menopauzi. Danas postoje široke terapijske mogućnosti za liječenje ovih simptoma - od prirodnih hormona, preko homeopatije do hormonskog nadomjesnog liječenja. Idealan put kroz perimenopauzu jest odabrati i koristiti ono najbolje što pruža suvremena medicinska znanost za metabolizam hormona, gustoću kostiju i zdravlje srca u kombinaciji s komplementarnim metodama Istoka - od meditacije do akupunkture i ljekovitog bilja, sve s ciljem omogućiti optimalni individualni tretman.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije