Menopauza: što je, kada se javlja i koji su simptomi?

Menopauza: što je, kada se javlja i koji su simptomi?

Menopauza: što je, kada se javlja i koji su simptomi?
  • Objavljeno: Utorak, 18.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Menopauza ili prestanak menstruacijskih krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. - 55. godine života. Menopauza može nastupiti i između 40. - 60. godine, ali i ranije kao posljedica operacije ili bolesti.

Pojam menopauza često se rabi za opis cijelog razdoblja koje prethodi (premenopauza) i koje slijedi po prestanku menstruacijskih krvarenja (postmenopauza). Pojam perimenopauza ili prijelazno razdoblje (prijelaz) obuhvaća kratko razdoblje prije, menopauzu i kratko razdoblje nakon zadnje menstruacije.

Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika s naposljetku potpunim prestankom sinteze ne samo ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena - testosterona i DHEAS. Veliki broj žena gaji neispravne predodžbe o prirodi i učincima menopauze. U kulturama koje s manje bojazni prilaze menopauzi, simptomi zapravo ne postoje, a menopauza se dočekuje tek kao prijelaz u sigurnije i mudrije razdoblje života.

U svojoj knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost (Women's Bodies Women's Wisdom) Dr. Christiane Northrup piše:

"I dalje je uvriježeno mišljenje liječnika da je menopauza bolest nedostatka hormona, a ne prirodan proces. Premda taj pristup može koristiti ravnoteži hormonskih vrijednosti za neke žene u perimenopauzi i menopauzi, on ima svoja ograničenja. Npr. on umanjuje razvojno bogatstvo i duboku mudrost koja nam je dostupna u srednjim godinama u zamjenu za jednostavan hormonski nadomjestak. Beskrajno je korisnije i točnije razmišljati o prijelaznim godinama srednje životne dobi kao o razdoblju u kojem završavamo određene zadatke koje smo započeli u mladosti. U srednjoj životnoj dobi žena promatra svoj život unatrag i razmišlja o tome gdje je bila i dokle je stigla. To je vrijeme kad žali za gubitkom bilo kojeg neostvarenog sna koji je možda imala kao djevojka i priprema se za sljedeću životnu fazu. Prihvaća se mnogih poslova koji se poklapaju, premda nisu izravno povezani s djelovanjem hormona, kao što su skrb o starijim roditeljima koji imaju zdravstvene tegobe. Ovisno o stupnju uspjeha ili zamišljenog uspjeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će riješiti tu krizu, djelovat će na njezino zdravlje na svim razinama kako bude prolazila kroz menopauzu."

Simptomi menopauze

Simptomi pre, peri i postmenopauze zapravo su izraz tjelesne prilagodbe na odsutnost estrogena. Jedan od najranijih simptoma perimenopauze je promjena u uobičajenim menstruacijskim ciklusima. Vrijeme između ciklusa se produžuje ili skraćuje, ili pak menstruacijsko krvarenje sasvim izostaje u jednom mjesecu. Krvarenja postaju obično slabija, iako povremeno osobito kod dugih ciklusa mogu nastupiti i obilnija, nepravilna krvarenja.

Ostali simptomi menopauze su:

  • navale vrućine (valunzi ili fumade), noćna znojenja
  • vaginalne promjene i promjene urogenitalnog trakta u smislu stanjenja stijenke rodnice, suhoće, nedovoljne elastičnosti kao i osjetljivosti na infekcije
  • psihičke tegobe: brze promjene raspoloženja, umor, nesanica, otežana koncentracija, glavobolja
  • gubitak elastičnosti kože
  • osteoporoza i krvožilne bolesti

Sveukupno dobro zdravlje žene tijekom menopauze ovisi ne samo o razini estrogena i progesterona, već i o razini muških spolnih hormona - androgena kao što su DHEA i testosteron. Razina androgena povezuje se sa seksualnom reakcijom i spolnom željom, kao i općim zdravstvenim stanjem. Androgeni se kod žena proizvode osim u jajnicima prije svega u nadbubrežnim žlijezdama, potom u koži, masnom tkivu, žlijezdama lojnicama, mišićima, mozgu i hipofizi.

Postupni prijelaz je otuda izuzetno ovisan o uravnoteženoj funkciji nadbubrežnih žlijezda, koje preuzimaju stvaranje hormona. Ovdje svakako treba napomenuti utjecaj emocionalne iscrpljenosti i iscrpljenosti zbog loše prehrane na optimalnu funkciju nadbubrežnih žlijezda. U ovakvim uvjetima će vjerojatno biti potrebna kako hormonska, tako i prehrambena, emocionalna i druge potpore tijekom ovog perioda, sve do uspostavljanja ravnoteže žlijezda s unutrašnjim lučenjem.

Što jedna žena doživljava tijekom ovog razdoblja ovisi o mnoštvu čimbenika - od nasljednih osobina, preko očekivanja, kulturne sredine iz koje potječemo do vlastitog vrednovanja i prehrane. Ipak, većina žena u suvremenoj kulturi proživljava neku nelagodu i neke problematične simptome u menopauzi.

Liječenje simptoma menopauze

Danas postoje široke terapijske mogućnosti za liječenje ovih simptoma - od prirodnih hormona, preko homeopatije do hormonskog nadomjesnog liječenja. Idealan put kroz perimenopauzu jest odabrati i koristiti ono najbolje što pruža suvremena medicinska znanost za metabolizam hormona, gustoću kostiju i zdravlje srca u kombinaciji s komplementarnim metodama Istoka - od meditacije do akupunkture i ljekovitog bilja, sve s ciljem omogućiti optimalni individualni tretman.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije