Mjesec rođenja određuje dugovječnost i zdravlje

Mjesec rođenja određuje dugovječnost i zdravlje

Mjesec rođenja određuje dugovječnost i zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 15.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je kako je vjerojatnost da dijete ima astmu, autizam, shizofreniju ili multiplu sklerozu,  povezano s majčinom izloženošću suncu za vrijeme dok je bila trudna.

Prema znanstvenicima, mjesec u kojem su rođene bebe može utjecati na sve, od inteligencije do dužine života. „Proljetne bebe" su pod većim rizikom, za razliku od „ljetnih beba", od niza bolesti, uključujući astmu, autizam, shizofreniju, multiplu sklerozu i Alzheimerovu bolest.

Istraživanje je pokazalo kako oni koji su rođeni u razdoblju od travnja do lipnja, obično nešto kraće žive za razliku od onih koji su rođeni u listopadu, studenom i prosincu. Slična istraživanja iz SAD-a, pokazala su kako su oni koji su rođeni u jesen, živjeli oko 160 dana dulje od onih koji su rođeni u proljeće.

Znanstvenici misle kako te razlike često ovise o tome s koliko sunčeve svjetlosti je majka bila izložena dok je nosila dijete u utrobi, prenosi Top News.

Nedostatak sunčeve svjetlosti može imati dugotrajne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje djeteta u prvim mjesecima, pošto je sunčeva svjetlost jedina koja aktivira proizvodnju vitamina D u tijelu.

Daljnji dokazi o značaju sunca, dolaze iz nalaza kako je rizik od bolesti najveći između ožujka i svibnja za one rođene na sjevernoj hemisferi. Međutim, za one rođene na južnoj hemisferi, uzorak je obrnut.

Najčitanije zanimljivosti