Glioblastom povezan s uništenjem gena

Glioblastom povezan s uništenjem gena

Glioblastom povezan s uništenjem gena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako je jedan od svaka četiri slučaja glioblastoma, najčešćeg tumora mozga kod odraslih ljudi, povezan s uništavanjem gena.

Ovo uništenje gena doprinosi razvoju tumora, potiče otpornost na terapiju i znatno pogoršava  izglede opstanka pacijenta, objašnjavaju istraživači sa Stanford University School of Medicine, a prenosi Top News.

Uništenje gena, poznatog kao NFKBIA, aktivira biokemijske procese slične onima koji proizlaze iz poznatije aberacije koja je česta kod glioblastoma, a to je promjena receptora epidermalnog faktora rasta, ili EGFR-a.

Neprirodni EGF receptori neprestano šalju biokemijske signale koje usmjeravaju stanice da se razmnožavaju, a time potiču i razvoj tumora.

Istraživači su analizirali nekoliko stotina uzoraka tumora prikupljenih od glioblastoma od bolesnika liječenih u nekoliko ustanova između 1989. i 2009. godine, a otkrili su uništenje NFKBIA u iznenađujuće visokom udjelu, točnije kod 25 posto uzoraka.

Znanstvenici su također potvrdili ranije spoznaje o EGFR-u, identificirali su odstupanja na tom genu kod otprilike jedne trećine tih uzoraka. Zanimljivo, bilo je samo nekoliko slučajeva gdje su se oba genska odstupanja dogodila na istom uzorku.

Dakle, ako gledamo ova dva oštećenja zajedno, oni čine većinu svih glioblastoma koji su ispitani.

Štoviše, autori istraživanja su naučili kako bolesnici s bilo NFKBIA ili EGFR abnormalnostima imaju značajno manje šanse za preživljavanje unatoč maksimalnim terapijama, za razliku od preostalih pacijenata čiji tumori nemaju nikakav genetski defekt.

Greške na NFKBIA i EGFR imaju sličan učinak i na važnoj molekuli koju nazivamo NF-kappa-B, a ona je u biti „transkripcijski faktor" koji se nalazi u svim stanicama, no ovdje to rade s drugačijim mehanizmima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti