Okružje s manje dima povezano s manjom stopom raka dojke

Okružje s manje dima povezano s manjom stopom raka dojke

Okružje s manje dima povezano s manjom stopom raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje obitavaju u domovima i radnim mjestima s manje duhanskog dima, imaju manju vjerojatnost da će im se razviti ili da će umrijeti od raka dojke.

Američki istraživači su usporedili stopu domova i radnih mjesta u kojima se ne puši sa stopom incidencije raka dojke i smrti od nje. Mjesta s većim brojem domova i radnih mjesta u kojima se ne puši, imale su značajno manje smrtnih slučajeva zbog raka dojke, posebno kod mlađih predmenopauzalnih žena.

Istraživači procjenjuju kako je ova promjena koja iznosi oko 20 posto u stopi smrtnosti zbog karcinoma dojke, nastupila zbog promjena u domovima u kojima se više ne puši te zbog zabrana pušenja na radnim mjestima.

„Iako su dokazi za pasivno pušenje i rizik od raka dojke i dalje kontroverzni, ovo istraživanje pokazuje vrlo jaku obrnutu korelaciju. Mjesta s većim postotcima žena koje žive i rade u prostorima bez dima, imaju niže stope raka dojke," objašnjava autor istraživanja Andrew Hyland iz Roswell Park Cancer Institutea u Buffalou, New York.

„Ovo istraživanje pruža još jedan razlog zašto bi ljudi trebali prestati pušiti i izbjegavati izloženost pasivnom pušenju," dodaje kolega istraživač Michael K. Cummings, a prenosi US News.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti