Mozak ovisnika o kokainu

Mozak ovisnika o kokainu

Mozak ovisnika o kokainu
  • Objavljeno: Petak, 24.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kokainski ovisnici imaju neke deficite u mozgu koji bi ih mogli činiti sklonima zlouporabi droge, i zlouporaba droga čini situaciju samo još gorom, izjavili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izjavili su da su slikovne pretrage mozga kokainskih ovisnika otkrile abnormalnosti u moždanoj kori - vanjskoj površini mozga i te su promjene povezane s disfunkcijom u regijama mozga za pažnju i donošenje odluka.

"Ovi podaci ističu da se mješavina oba faktora, i efekata lijekova i predipozicija, nalaze u podlozi strukturnih promjena koje smo uočili", rekao je dr. Hans Breiter s Massachusetts General Hospital, čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Neuron".

Breiter i njegovi kolege su usporedili slike magnetske rezonancije ili MR, 20 kokainskih ovisnika s 20 opažljivo odabranih odgovarajućih dobrovoljaca, da bi mapirali razlike u mozgu povezane s kokainom.

U usporedbi s njihovim zdravim vršnjacima, kokainski ovisnici su imali dosta manje ukupnog volumena u kori mozga, vanjskom sloju koji pomaže u planiranju, izvršenju radnji i kontroli ponašanja. Ove razlike su bile osobito izražene u regijama koje reguliraju nagrađivanje, pažnju i donošenje odluka.

Također su zabilježili da dok su zdravi dobroboljci imali sklonost pojave tanjih dijelova moždane kore u nekim frontalnim regijama na desnoj strani mozga, to je bilo obrnuto kod ovisnika. I ukupno, ovisnici su imali manje varijacija u debljini moždane kore.

Razlike između desne i lijeve strane mozga su važne jer tipično upućuju na genetski uzrok, rekao je Breiter. Istraživači su također pronašli promjene u cingulumu - drugom centru zaduženom za nagrađivanje - koji se činio povezan s dužinom uzimanja kokaina, ali ne i uzimanjem nikotina ili alkohola, upućujući da su ove promjene bile rezultat dugotrajnoj izloženosti kokainu.

"Studije na ljudima su pokazale razlike u tome kako ovisnici prave procjene i odluke, ali nije u potpunosti razjašnjeno kako se ove razlike odnose na promjene u strukturi mozga ovisnika", naglasio je Breiter u svojoj izjavi, objavljeno je na Reuters Health.

Istraživači su rekli da ovi rezultati podvlače važnost držanja osjetljivih pojedinaca podalje od kokaina. I rekli su i da bi trebalo napraviti studije praćenja ako se pronađu slične promjene u ljudi s drugim ovisnostima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti