Crvene kreacije domaćih dizajnera nosit će hrabre žene koje su preboljele moždani udar

Crvene kreacije domaćih dizajnera nosit će hrabre žene koje su preboljele moždani udar

Crvene kreacije domaćih dizajnera nosit će hrabre žene koje su preboljele moždani udar
  • Objavljeno: Petak, 04.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Zvonimir Ferina

Kategorija: Zanimljivosti

Javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina četvrtu godinu zaredom podiže svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, uzrocima, čimbenicima rizika i posljedicama te teške bolesti. Akcija završava u petak 4. veljače, svečanim obilježavanjem na kojem će zvijezde večeri biti žene koje su preboljele moždani udar.

Dvije Katarine, Ana, Ivana, Mirjana i Ester – hrabre žene koje svojim pričama o borbi s moždanim udarom upozoravaju javnost u petak će se po prvi puta okušati u ulozi manekenki. Crvene kreacije za njih su dizajnirali domaći dizajneri koji se spremno uključili u akciju: Ana Maria Ricov, Kristina Burja, Iva Karačić, Tin Brišar i Snježana Mehun, Diana Viljevac te Marija i Vesna Milković.

"Iskreno se divim svim ženama koje sudjeluju u akciji Dan crvenih haljina i snažno nadahnjuju javnost svojim pričama. Katarina Čadež je odabrana da bude moja manekenka i uživala sam stvarajući kreaciju za nju jer je tako optimistična i vedra osoba. Moždani udar pogađa svaku petu ženu i zato je iznimno važno da se svi uključimo u ovu akciju i pokušamo raditi na ovome što je najvažnije - prevenciji", kaže dizajnerica Iva Karačić.

Dan crvenih haljina

80% moždanih udara može se spriječiti promjenom načina života

Dan crvenih haljina odvija se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Svečano obilježavanje održat će se pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupi će duo Hojsak&Novosel, Sandi Cenov i grupa Gelato Sisters. Događaj će se moći pratiti uživo na Facebook stranici, a na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti