Mirjana je s 39 godina imala moždani udar: 'Osjećaj nemoći je strašan i užasan'

Mirjana je s 39 godina imala moždani udar: 'Osjećaj nemoći je strašan i užasan'

Mirjana je s 39 godina imala moždani udar: 'Osjećaj nemoći je strašan i užasan'
  • Objavljeno: Srijeda, 02.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Zvonimir Ferina

"Simptome kao tremor (drhtanje) desne ruke, otežano gutanje i disanje osjetila sam na poslu i otišla liječnici opće prakse koja me uputila na EEG i lagano se osmjehnula s pitanjem jesam li došla po malo bolovanja. Naravno da sam odmah i guglala i pisalo je da može biti riječ o moždanom udaru i s kolegicom sam se dobro nasmijala tome, jer smo obje došle do zaključka da nema šanse da je moždani u pitanju jer tad sam imala 39 godina i mislile smo da nemam dovoljno godina za to", ispričala nam je Mirjana Mandić iz Zagreba iskustvo koje je doživjela prije tri godine, kad su joj se pojavili prvi znakovi moždanog udara, bolesti koja ne bira životnu dob i može se dogoditi svakome. Koliko je važno na vrijeme prepoznati simptome, dokazuje Mirjana koja je idući dan ipak još otišla na posao.

Liječnica me uputila fizijatru i rekla da mi ne može pomoći, a kasnije se ispričala

"Nakon toga više nisam imala snage za vožnju i javila sam se liječnici opće prakse koja mi je rekla da će mi otvoriti bolovanje na nekoliko dana, da se javim krajem tjedna i da je vjerojatno riječ o kralježnici, pa mi je prepisala Ibuprofen i Normabel, a ja sam otišla sportskoj fizijatrici koja me izmasirala. Tako sam nakon par dana došla da mi zaključi bolovanje i zamolila sam je, plačući, da me uputi negdje, nekome jer cijela desna strana mi trne i nikako mi nije bilo dobro. Uputila me fizijatru i rekla da nažalost ne može pomoći", prisjeća se naša sugovornica i objašnjava da je nakon toga nazvala sestričnu koja je liječnica i koja je po simptomima koje je opisala odmah rekla da bi trebala što prije napraviti MR glave, pa da vide što bi moglo biti.

"Sjećam se kada je snimanje završilo da me čekala i samo rekla da se obučem i da idemo odmah na hitnu. Išla je sa mnom i tadašnjim dečkom koji je cijelo vrijeme bio uz mene. Pokazalo je da imam kavernom (skup malih žilica, izgleda kao malina) u predjelu ponsa na kraju leđne moždine, a kako imam i trombocitopeniju (manjak trombocita) došlo je do krvarenja. Dr. Ivan Perić, liječnik koji me zaprimio je bio jako strpljiv i pažljiv, pun razumijevanja, kao i svi ostali na odjelu i to baš svi", objašnjava 42-godišnja referentica te dodaje da se njezina liječnica kasnije ispričala, jer ona nije imala tipične simptome moždanog udara, ali upravo je i ova priča dokaz koliko je važno osvijestiti i liječnike i pacijente o ovoj bolesti.

Do jučer sam bila puna života, a onda sam se odjednom osjećala glupo i tupo

Budući da je njezina pokojna baka imala moždani udar, Mirjana je znala koliko je jako važna vježba za oporavak kod ove bolesti. "Nakon prvih nekoliko dana u bolnici koje sam većinom prespavala, samo sam počela pitati kada mogu početi vježbati. Ustala sam nakon nekoliko dana i bilo je super da se mogu otuširati i otići sama na wc. Išlo je isprva sve polako", priča Mirjana i dodaje da kad se vrati na početak, prisjeti se kako je taj osjećaj nemoćnosti strašan i užasan.

"Do jučer sam bila puna života, planirala sljedeći dan, kamo na izlet za vikend, a onda sada najednom sve je palo u vodu. Osjećala sam se totalno glupo i tupo, jer nisam baš imala snage za pratiti neki razgovor, a desna strana je još uvijek bila sva pomalo opuštena. Hodala sam polako, ali sam išla. Kada sam došla iz bolnice najveći domet je bio napraviti eventualno krug oko zgrade, ali sam išla. Bila sam uporna, a i imala sam veliku podršku ljudi oko sebe. Od najbližih pa do prijateljica, prijatelja, kolegica i kolega s posla, susjeda... svi. Dan danas mi pomažu ako treba i sretna sam da imam sve te ljude oko sebe", priznaje.

Mirjana Mandić, moždani udar

Foto: Privatni album

Prošla je i rehabilitaciju u toplicama te se jako dobro oporavila. Kao ljubiteljica planinarenja, Mirjana kaže da je cijelo vrijeme u bolnici razmišljala kako je par mjeseci ranije dobila na poklon nove gojzerice i kada će moći opet na planinarenje. I krenula je opet laganim tempom nakon otprilike šest mjeseci.

"Još uvijek ne idem na neke jače ture, ali za svoj užitak volim otići na okolna brda i planinariti. Prvo hodanje Leustekovom stazom neću nikada zaboraviti, plakala sam od sreće kad sam došla ispred planinarskog doma, jer sam uspjela, jer je to bila moja mala pobjeda", otkriva Mirjana.

Mirjana Mandić, moždani udar

Foto: Privatni album

Na svoj posao referenta za kontrolu troškova u jednoj drogeriji vratila se nakon oko šest mjeseci bolovanja i priznaje da joj je trebalo vremena da se prilagodi, ali dodaje da su kolegice i kolege imali jako puno razumijevanja.

Potrebno je puno truda i napora vratiti se, ali dobili smo još jednu priliku u životu

"Prijateljica me ohrabrila da ispričam sve, a usput mi je želja da osvijestimo svi zajedno da se moždani udar ne događa samo starijoj populaciji. Sve je više mlađih osoba, žena koje obolijevaju. Također, svi koji su prošli ovo iskustvo znaju kako je potrebno puno truda i napora vratiti se u svakodnevicu, a nakon toga većinom svi presložimo život drugačije, jer imamo osjećaj da smo dobili još jednu priliku u životu. Puno puta bude pogubno, ali ako je na vrijeme moguće je pomoći, oporaviti se. Moguće je i prevenirati prehranom i aktivnim načinom života", kaže Mirjana koja i sama pokušava ostati aktivna, vratila se planinarenju i krenula na ples na šipci.

Foto: Privatni album; Mirjana vježba ples na šipci u studiju Pole Dance Fitness u Zagrebu

Iako liječnici ne znaju koji je točan uzrok njezinog moždanog udara, moguće je da kavernom ima od rođenja, a uslijed trombocitopenije došlo je do krvarenja. "Za sada moj mali prijatelj kavernom i ja nastavljamo zajednički suživot. Nadam se u miru i veselju, a ja sam i njemu obećala da ću pokušati izbjegavati stres, lošu prehranu i da ću općenito živjeti što pozitivniji i zdraviji zivot. Redovito idem na kontrole i sretna sam da je sve dobro i sretno završilo", kaže ova hrabra žena koja će se uz druge žene koje su preboljele moždani udar, po prvi puta okušati i u ulozi manekenke, u sklopu javnozdravstvene akcije Dan crvenih haljina.

Četvrtu godinu zaredom podiže se svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, uzrocima, čimbenicima rizika i posljedicama te teške bolesti i završava 4. veljače svečanim obilježavanjem i modnom revijom na kojoj će hrabre žene nositi crvene kreacije koje su za njih su dizajnirali domaći dizajneri. Dan crvenih haljina odvija se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici, a na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i tako pruže podršku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije