Može li gripa uzrokovati pneumoniju?

Može li gripa uzrokovati pneumoniju?

Može li gripa uzrokovati pneumoniju?
  • Objavljeno: Petak, 09.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci ističu da gripa vrlo često može uzrokovati pneumoniju. Zapravo, oko 30% slučajeva pneumonije je posljedica gripe. Ostali najčešći uzročnici pneumonije su bakterije, gljivice i paraziti.

Od pneumonije svake godine obolijeva veliki broj ljudi. Ona je u potpunosti izlječiva ako se počne liječiti na vrijeme. No, pneumonija može ugroziti život osobama koje pate od kroničnih bolesti, djeci i mladima.

Najčešći simptomi pneumonije su kašalj, groznica, umor i mučnina. Neliječena gripa dramatično povećava rizik od nastanka niza komplikacija, a pneumonija je jedna od njih. Postoje koraci koje možete provesti kako biste rizik od nastanka pneumonije sveli na minimum.

Održavajte dobru higijenu

Najvažnije je da ruke perete redovito, a ruke i usta pokrijete uvijek kada ste u doticaju osoba koje kašlju ili kišu. Isto trebate raditi kada vi kašljete ili kišete kako ne biste ugrozili zdravlje ljudi koji vas okružuju.

Prestanite pušiti

Istraživanja su pokazala da pušači imaju povećan rizik od nastanka pneumonije zbog oštećenja tkiva pluća zadobivenih udisanjem dima cigaret.

Cijepite se

Cijepljenjem ćete smanjiti rizik od nastanka gripe i niza komplikacija gripe. Stručnjaci ističu da cjepivo protiv gripe ne mora nužno zaštititi od nastanka gripe, ali može pomoći u smanjenju rizika od nastanka pneumonije uzrokovane gripom.

Saznajte kako prepoznati gripu opasnu po život!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti