Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Definicija zdravlja koju je 1926. godine dao Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.“ jasno nam govori kako je mentalno zdravlje nezaobilazan dio sveukupnog zdravlja. Još i stara latinska poslovica “Mens sana in corpore sano.” (Zdrav duh u zdravom tijelu) potvrđuje kako je oduvijek poznata povezanost tjelesnog i mentalnog u izgradnji sveopćeg zdravlja.

Kako bi se podigla svijest o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta, u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, od 1992. godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj način želi se potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

Ove je godine središte interesa Svjetske zdravstvene organizacije tema “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju”. Tisuće ljudi u svijetu s poteškoćama/poremećajima mentalnog zdravlja lišeno je ljudskih prava. Oni ne samo da su često diskriminirani, stigmatizirani i marginalizirani, već nerijetko podliježu emocionalnom i fizičkom zlostavljanju i u zdravstvenim ustanovama i društvu. Njihova prava dodatno su narušena lošom kvalitetom skrbi zbog dotrajalih objekata i nedostatka kvalificiranih zdravstvenih djelatnika.

Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tome što se može učiniti kako bi se osobama s mentalnim poteškoćama/poremećajima osigurao dostojanstven život: kroz politiku i zakone usredotočene na ljudska prava, obuku zdravstvenih djelatnika, poštivanje prava na informirani pristanak na liječenje i uključenosti u postupke donošenja odluka te putem javnih edukativnih kampanja.

Međutim, poznato je da dobro mentalno zdravlje predstavlja puno više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća/poremećaja. Stoga, bez obzira na to je li osobi dijagnosticirani mentalni poremećaj, ona može imati manje ili veće iskustvo mentalnog blagostanja. Mentalno zdravlje predstavlja osobne resurse za svakodnevni život – utječe na to kako se osjećamo, razmišljamo i razumijemo svijet oko sebe, te kakve odnose gradimo s drugima. Dobro mentalno zdravlje pomaže nam da (p)ostanemo snažniji i zadovoljni sobom, uživamo u životu i uspješno se nosimo sa svakodnevnim stresovima, te uspijevamo upravljati svojim životom na način da se uspješno oporavljamo od emocionalnih teškoća i kriza. Stoga je potrebno ulagati u održavanje i poboljšanje mentalnog zdravlja kao što je potrebno brinuti se o tjelesnom zdravlju.

Kako poboljšati svoje mentalno zdravlje?

Razmislite – učinite nešto od narednih savjeta već sada… danas! Ukoliko ne možete sami, potražite pomoć svoje okoline, ili potražite stručnu pomoć.

Pronađite neki novi hobi ili obnovite stari, radite nešto što vas uveseljava (čitanje knjige, kuhanje), družite se s prijateljima, razgovarajte (već i sitni razgovori pridonose boljem raspoloženju), budite aktivni (šetajte, plešite, trčite, vozite bicikl, kuhajte, stvarajte), učite (upišite tečaj stranih jezika, naučite svirati novi instrument), uzvratite pomaganjem i dijeljenjem s drugima, odvojite trenutak za uživanje u ubrzanom životu te obratite pozornost na svoju okolinu i svoja iskustva (odvojite vrijeme za uživanje u obroku, zaustavite se i pogledajte i/ili pomirišite cvijet pokraj kojeg prolazite…). Na ovaj način, mnoga su istraživanja pokazala, povećat ćete svoje ukupno zadovoljstvo i sreću, smanjiti stres i tjeskobu te razviti puninu svojih potencijala.

Pridružite nam se u unapređenju pozitivnog mentalnog zdravlja!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti