Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?

Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?

Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?
  • Objavljeno: Srijeda, 10.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hormoni utječu na niz tjelesnih procesa u tijelu i igraju važnu ulogu u funkcioniranju metabolizma. Pomažu tijelu u određivanju koji nutrijenti i koliko njih će se pohraniti, hoćete li osjećati glad ili sitost, hoćete li osjećati žudnju za hranom ili ne. Hormoni utječu i na raspoloženje pa čak i na motivaciju za vježbanje.

Provjerite kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi!

Važno je da znate da je hormonalna ravnoteža individualna. Upravo zbog toga testiranje razine hormona, pogotovo u svrhu određivanja načina mršavljenja, može biti kompliciranije nego što se čini.

Pri samoj pomisli na hormonalnu ravnotežu, poželimo raditi niz testova. No, hormonalna ravnoteža u većini slučajeva nije medicinsko stanje, odnosno stanje uzrokovano nekom bolešću, već je to stanje uzrokovano prehranom.

S obzirom da hormoni utječu na to kako se osjećamo i na apetit, hormonalnu ravnotežu možete prepoznati ako pomnije obratite pažnju na način na koji vaše tijelo funkcionira, a prema stručnjacima je najvažnije da pažnju obratite na:

  • Osjećaj gladi
  • Razinu energije
  • Žudnju za hranom

Ove tri stvari nam mogu dati uvid u to jesu li hormoni uravnoteženi ili ne. Kada primjećujete da ne osjećate žudnju za hranom, da je vaša razina energije tokom dana ujednačena i stabilna, možete zaključiti da je i razina hormona stabilna.

Počnite bilježiti osjećaj gladi, razinu energije i žudnju za hranom. Rangirajte ih na ljestvici od 1 do 10. Bilježite sve promjene koje primjećujete. S takvim podacima možete potražiti savjet stručnjaka, odnosno nutricionista ili liječnika.

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Ako je vaša prehrana zdrava i raznolika, nemate problema sa spavanjem i kontroliranjem razine stresa, a primijetili ste da ova 3 faktora dramatično variraju, bilo bi dobro da se obratite liječniku koji će provjeriti zdravlje i funkcioniranje štitnjače, žlijezde čiji hormoni značajno utječu na funkcioniranje niza tjelesnih procesa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti