Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?

Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?

Može li hormonalna neravnoteža uzrokovati debljanje?
  • Objavljeno: Srijeda, 10.09.2014.
  • Broj pregleda: 1.952
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hormoni utječu na niz tjelesnih procesa u tijelu i igraju važnu ulogu u funkcioniranju metabolizma. Pomažu tijelu u određivanju koji nutrijenti i koliko njih će se pohraniti, hoćete li osjećati glad ili sitost, hoćete li osjećati žudnju za hranom ili ne. Hormoni utječu i na raspoloženje pa čak i na motivaciju za vježbanje.

Provjerite kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi!

Važno je da znate da je hormonalna ravnoteža individualna. Upravo zbog toga testiranje razine hormona, pogotovo u svrhu određivanja načina mršavljenja, može biti kompliciranije nego što se čini.

Pri samoj pomisli na hormonalnu ravnotežu, poželimo raditi niz testova. No, hormonalna ravnoteža u većini slučajeva nije medicinsko stanje, odnosno stanje uzrokovano nekom bolešću, već je to stanje uzrokovano prehranom.

S obzirom da hormoni utječu na to kako se osjećamo i na apetit, hormonalnu ravnotežu možete prepoznati ako pomnije obratite pažnju na način na koji vaše tijelo funkcionira, a prema stručnjacima je najvažnije da pažnju obratite na:

  • Osjećaj gladi
  • Razinu energije
  • Žudnju za hranom

Ove tri stvari nam mogu dati uvid u to jesu li hormoni uravnoteženi ili ne. Kada primjećujete da ne osjećate žudnju za hranom, da je vaša razina energije tokom dana ujednačena i stabilna, možete zaključiti da je i razina hormona stabilna.

Počnite bilježiti osjećaj gladi, razinu energije i žudnju za hranom. Rangirajte ih na ljestvici od 1 do 10. Bilježite sve promjene koje primjećujete. S takvim podacima možete potražiti savjet stručnjaka, odnosno nutricionista ili liječnika.

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Ako je vaša prehrana zdrava i raznolika, nemate problema sa spavanjem i kontroliranjem razine stresa, a primijetili ste da ova 3 faktora dramatično variraju, bilo bi dobro da se obratite liječniku koji će provjeriti zdravlje i funkcioniranje štitnjače, žlijezde čiji hormoni značajno utječu na funkcioniranje niza tjelesnih procesa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti