Kako pozitivnost utječe na kreativnost?

Kako pozitivnost utječe na kreativnost?

Kako pozitivnost utječe na kreativnost?
  • Objavljeno: Utorak, 09.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nije tajna da su pozitivne osobe više kreativne i produktivnije. Znanstvenici su dokazali da raspoloženje i stav igraju veliku ulogu u rješavanju problema i razini kreativnosti.

Sama znanost nije u potpunosti shvatila kreativnost. Ona je vrlo složena. Također, postoje različite vrste kreativnosti i nisu sve usmjerene na umjetničko stvaralaštvo. No, jedino što jest dokazano je da pozitivan stav može doprinijeti rastu kreativnosti, a samim time i produktivnosti.

U nekim slučajevima se kreativnost budi povodom negativnih iskustava. Ponekad ta negativna iskustva koristimo za vlastitu inspiraciju i motivaciju. To se često naziva posttraumatski rast. Prevladavanje teških situacija širi vašu percepciju prema novim mogućnostima.

Korištenje pozitivnosti u svrhu povećanja kreativnosti je najučinkovitije kada zapravo i nismo pozitivni. Ovo može zvučati bizarno, ali kada malo bolje o tome razmislite, uistinu ima smisla. Kada ste loše raspoloženi, nagla promjena raspoloženja često uzrokuje donošenje novih odluka, povećanje motivacije i produktivnosti, a potom i kreativnosti.

Razina dopamina određuje koliko ćete biti pozitivni i kako ćete to iskoristiti u svoju korist. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje konstantno imaju visoku razinu dopamina, ne osjećaju promjene u razini kreativnosti, u odnosu na osobe, kod kojih razina dopamina varira.

Stručnjaci savjetuju da, kada pristupate zadatku koji od vas zahtijeva kreativnost, svoje raspoloženje stavite u neutralno stanje, prije nego što ga prebacite u pozitivno. To ćete moći postići tako da nakratko sagledate cijeli zadatak, a potom zamislite kako ćete se osjećati kada ga riješite.

Također, kada stvarate kreativne ideje, zaboravite na racionalno i pragmatično razmišljanje. Takvo razmišljanje koristite tek na kraju jer, ako ćete ga koristiti u ranim fazama stvaranja ideja, ono će vas sputavati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti