Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako pozitivnost utječe na kreativnost?

Kako pozitivnost utječe na kreativnost?

Kako pozitivnost utječe na kreativnost?
  • Objavljeno: Utorak, 09.09.2014.
  • Broj pregleda: 239
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije tajna da su pozitivne osobe više kreativne i produktivnije. Znanstvenici su dokazali da raspoloženje i stav igraju veliku ulogu u rješavanju problema i razini kreativnosti.

Sama znanost nije u potpunosti shvatila kreativnost. Ona je vrlo složena. Također, postoje različite vrste kreativnosti i nisu sve usmjerene na umjetničko stvaralaštvo. No, jedino što jest dokazano je da pozitivan stav može doprinijeti rastu kreativnosti, a samim time i produktivnosti.

U nekim slučajevima se kreativnost budi povodom negativnih iskustava. Ponekad ta negativna iskustva koristimo za vlastitu inspiraciju i motivaciju. To se često naziva posttraumatski rast. Prevladavanje teških situacija širi vašu percepciju prema novim mogućnostima.

Korištenje pozitivnosti u svrhu povećanja kreativnosti je najučinkovitije kada zapravo i nismo pozitivni. Ovo može zvučati bizarno, ali kada malo bolje o tome razmislite, uistinu ima smisla. Kada ste loše raspoloženi, nagla promjena raspoloženja često uzrokuje donošenje novih odluka, povećanje motivacije i produktivnosti, a potom i kreativnosti.

Razina dopamina određuje koliko ćete biti pozitivni i kako ćete to iskoristiti u svoju korist. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje konstantno imaju visoku razinu dopamina, ne osjećaju promjene u razini kreativnosti, u odnosu na osobe, kod kojih razina dopamina varira.

Stručnjaci savjetuju da, kada pristupate zadatku koji od vas zahtijeva kreativnost, svoje raspoloženje stavite u neutralno stanje, prije nego što ga prebacite u pozitivno. To ćete moći postići tako da nakratko sagledate cijeli zadatak, a potom zamislite kako ćete se osjećati kada ga riješite.

Također, kada stvarate kreativne ideje, zaboravite na racionalno i pragmatično razmišljanje. Takvo razmišljanje koristite tek na kraju jer, ako ćete ga koristiti u ranim fazama stvaranja ideja, ono će vas sputavati.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti