Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li vas kadulja učiniti pametnijima?

Može li vas kadulja učiniti pametnijima?

Može li vas kadulja učiniti pametnijima?
  • Objavljeno: Utorak, 10.11.2015.
  • Broj pregleda: 437
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako tražite način da poboljšate svoje kognitivne funkcije ili usporite proces starenja mozga, svakodnevna konzumacija kadulje vam u tome može pomoći. Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za peciva od bundeve i kadulje.

Znanstvenici su još prije 12 godina testirali učinak kadulje na kognitivne funkcije. Rezultati tadašnjeg istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, su pokazali da kadulja može popraviti kognitivne funkcije i spriječiti njihovo slabljenje u trećoj životnoj dobi.

Znanstvenici su u tom istraživanju zaključili da je kadulja odlična za osobe koje pate od Alzheimerove bolesti jer popravlja pamćenje i usporava proces slabljenje kognitivnih funkcija.

U novom istraživanju su znanstvenici odlučili iznova testirati učinak kadulje na zdravlje i funkcioniranje mozga. Rezultati, objavljeni u časopisu Life Extension Magazine, su pokazali da kadulja može popraviti koncentraciju i održati ju na visokoj razinu tijekom cijeloga dana.

U istraživanju su sudjelovale osobe treće životne dobi, a znanstvenici su ih podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je svakodnevno uzimala ekstrakt kadulje, a druga placebo. Skupina koja je uzimala placebo nije osjećala poboljšanje kognitivnih funkcija, a čak su primijetili i mali pad.

Kadulja se može konzumirati na različite načine, a najpopularnija je u obliku čaja i začina. Dobar je izvor vitamina C, E, tiamina i bakra. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K, B6, folne kiseline, željeza, kalcija, magnezija i mangana.

Saznajte kako poboljšati pamćenje u bilo kojoj dobi!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti