Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?

Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?

Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.08.2015.
  • Broj pregleda: 159
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je manjak vitamina D povezan s povećanim rizikom od nastanka niza medicinskih stanja i poremećaja. Novo istraživanje znanstvenika iz Kanade otkriva da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka multiple skleroze.

Multipla skleroza je autoimuni poremećaj koji zahvaća oko 2.3 milijuna ljudi diljem svijeta. Utječe na rad živaca u mozgu i leđnoj moždini, a najčešće se dijagnosticira kod osoba u dobi od 20 do 50 godina. Još uvijek nije poznat uzrok multiple skleroze, kao ni lijek.

Kada su znanstvenici u dosadašnjim istraživanjima proučavali povezanost između unosa vitamina D i rizika od nastanka multiple skleroze, nisu mogli dokazati da razina vitamina D direktno utječe na rizik od nastanka multiple skleroze.

Voditelj istraživanja prof. Brent Richards je zajedno s kolegama proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 30000 ljudi, a njih 14498 je patilo od multiple skleroze.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu PLOS Medicine, otkrivaju da osobe s genetskom predispozicijom za nastanak manjka vitamina D imaju dvostruko veći rizik od nastanka multiple skleroze. Osobe s genetskom predispozicijom za nastanak manjka vitamina D u tijelu su one osobe koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju zabilježene slučajeve manjka vitamina D.

Još uvijek ne znamo može li se povećanjem unosa vitamina D smanjiti rizik od nastanka multiple skleroze, ali dosadašnja istraživanja upućuju da bi se na taj način moglo utjecati na rizik od nastanka multiple skleroze, izjavio je prof. Richards.

Vitamin D bez sumnje pozitivno djeluje na zdravlje cjelokupnog organizma. Više o važnosti unosa adekvatne količine vitamina D pročitajte u članku Kako manjak vitamina D utječe na organizam?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti