Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?

Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?

Može li vitamin D pomoći u prevenciji multiple skleroze?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je manjak vitamina D povezan s povećanim rizikom od nastanka niza medicinskih stanja i poremećaja. Novo istraživanje znanstvenika iz Kanade otkriva da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka multiple skleroze.

Multipla skleroza je autoimuni poremećaj koji zahvaća oko 2.3 milijuna ljudi diljem svijeta. Utječe na rad živaca u mozgu i leđnoj moždini, a najčešće se dijagnosticira kod osoba u dobi od 20 do 50 godina. Još uvijek nije poznat uzrok multiple skleroze, kao ni lijek.

Kada su znanstvenici u dosadašnjim istraživanjima proučavali povezanost između unosa vitamina D i rizika od nastanka multiple skleroze, nisu mogli dokazati da razina vitamina D direktno utječe na rizik od nastanka multiple skleroze.

Voditelj istraživanja prof. Brent Richards je zajedno s kolegama proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 30000 ljudi, a njih 14498 je patilo od multiple skleroze.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu PLOS Medicine, otkrivaju da osobe s genetskom predispozicijom za nastanak manjka vitamina D imaju dvostruko veći rizik od nastanka multiple skleroze. Osobe s genetskom predispozicijom za nastanak manjka vitamina D u tijelu su one osobe koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju zabilježene slučajeve manjka vitamina D.

Još uvijek ne znamo može li se povećanjem unosa vitamina D smanjiti rizik od nastanka multiple skleroze, ali dosadašnja istraživanja upućuju da bi se na taj način moglo utjecati na rizik od nastanka multiple skleroze, izjavio je prof. Richards.

Vitamin D bez sumnje pozitivno djeluje na zdravlje cjelokupnog organizma. Više o važnosti unosa adekvatne količine vitamina D pročitajte u članku Kako manjak vitamina D utječe na organizam?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti