Od demencije pati gotovo 47 milijuna ljudi

Od demencije pati gotovo 47 milijuna ljudi

Od demencije pati gotovo 47 milijuna ljudi
  • Objavljeno: Utorak, 01.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Londona ističu da diljem svijeta gotovo 47 milijuna ljudi pati od demencije. U odnosu na istraživanje, provedeno 2009. godine, broj osoba koje pate od demencije je porastao za čak 12 milijuna.

Demencija nije specifična bolest, već opći pojam koji opisuje širok raspon simptoma povezanih uz slabljenje kognitivnih sposobnosti. Najčešći tip demencije je Alzheimerova bolest. Naime, procjenjuje se da je 60 do 80% slučajeva demencije Alzheimerova bolest.

Vaskularna demencija, koja nastaje nakon moždanog udara, je drugi najčešći tip demencije. Različita stanja, kao što su problemi s radom štitnjače i nedostatak određenih vitamina i minerala, također mogu uzrokovati nastanak simptoma demencije.

Stručnjaci procjenjuju da će se broj oboljelih od demencije u idućih 20 godina udvostručiti. Lijek protiv demencije još uvijek nije otkriven, a broj oboljelih je iz godine u godinu sve veći. Postoje načini pomoću kojih rizik od nastanka demencije možete svesti na minimum. Pročitajte više ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti