Možemo li za vikend nadoknaditi izgubljeni san?

Možemo li za vikend nadoknaditi izgubljeni san?

Možemo li za vikend nadoknaditi izgubljeni san?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Početak radnog tjedna nikad ne pada lagano. Većina ljudi, pogotovo s nedjelje na ponedjeljak, loše spava te tjedan započnu umorno i neispavano. I već u tom trenutku razmišljaju o vikendu i dugom spavanju. No, možemo li uistinu nadoknaditi manjak sna za vikend?

Često se znamo posve umorni i neispavani ujutro tješiti s “Doći će vikend, tada ćemo spavati!”. Čini se da to nije samo fraza. Jedna švedska studija provedena na čak 44.000 osoba je pokazala da možemo nadoknaditi propušteni san, ali…

Dotična studija, koja je preko 13 godina pratila ispitanike i njihov san, je pokazala kako je manjak sna opasan za zdravlje, ali da ga srećom možemo nadoknaditi. Osobe, koje dnevno spavaju pet sati, ugrožavaju svoje zdravlje više od osoba koje spavaju preporučenih sedam sati. No, negativne posljedice na općenito zdravlje se smanjuju kada manjak nadoknadimo tijekom vikenda ili prvom prilikom.

No, uvijek postoji ono veliko “ali”. Novija studija sa Sveučilišta Colorado je pokazala da takav način funkcionira, ali da trajno nije zdrav. Naime, ne možemo svaki tjedan bez negativnih posljedica odraditi tek pet sati i onda za vikend nadoknaditi propušteno. Ispitanici, koji su tako funkcionirali, razvili su veći rizik obolijevanja od dijabetesa. Također je studija pokazala da osobe koje manje spavaju tijekom radnog tjedna, imaju sklonost konzumacije kasnih obroka te sukladno s tim, češće pate od prekomjerne težine.

Stoga propušten san možete nadoknaditi, ali trebali biste pripaziti da vam to ne prijeđe u naviku. Potrebno je pridržavati se preporučenih sedam sati sna, ali isto tako, ako se koji put dogodi da je iza vas neprospavana noć, nemate razloga za brigu.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti