Muškarci koji pate od nesanice – OPREZ!

Muškarci koji pate od nesanice – OPREZ!

Muškarci koji pate od nesanice – OPREZ!
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci s teškom nesanicom imaju četiri puta veću vjerojatnost da će ranije umrijeti.

Istraživači su pratili 741 sredovječnog muškarca tijekom razdoblja od 14 godina, a četiri posto od njih su patili od kronične nesanice.

Oni muškarci koji su patili od kronične nesanice imali su 4,3 puta veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom tog perioda za razliku od ostalih.

Muškarci koji su patili od hipertenzije ili dijabetesa tipa dva imali su sedam puta veću vjerojatnost da će umrijeti.

No zanimljivo je da nije bilo porasta smrtnosti među osam posto od 1.000 žena koje su također patile od kronične nesanice u identičnom istraživanju.

Kronična nesanica je definirana kao nemogućnost redovitog sna na više od šest sati noću, u najmanje godinu dana.

Alexandros Vgontzas, profesor psihijatrije na Fakultetu medicine u Pennsylvaniji, je rekao: „Primarni nalaz našeg istraživanja je da je nesanica, najčešći poremećaj spavanja, povezana sa značajnim mortalitetom kod muškaraca."

„Do sada niti jedno istraživanje nije pokazalo kako je nesanica povezana s mortalitetom."

Povećana stopa smrtnosti za muškarce otkrivena je nakon što su rezultati bili prilagođeni tako što su uzeli u obzir i druge faktore rizika kod sudionika, kao što su njihovi indeksi tjelesne mase (BMI), da li su pušači, koliko piju alkohola te razina depresije.

To nam pokazuje da nesanica sama po sebi može biti uzrok rane smrtnosti, a ne da je samo sporedni faktor uz neku drugu pojavu. Međutim, istraživanje nije predložilo da postoji neka uzročna veza.

Zaključili su da istraživanje „sugerira da liječenje nesanice kod osoba s lošim fizičkim zdravljem treba biti medicinski prioritet."

Nisu imali objašnjenje zašto nije bilo povećane smrtnosti među ženama, no predlaže se da je to moglo biti zbog metodologije.

U prosjeku su žene bile tri godine mlađe od muškaraca, a i one su praćene samo 10 godine, a ne 14 kao muškarci.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti