Nedostatak željeza kod kroničnog zatajenja srca

Nedostatak željeza kod kroničnog zatajenja srca

Nedostatak željeza kod kroničnog zatajenja srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Željezo ima ključnu ulogu u ljudskoj homeostazi. Ono je esencijalno za rast i preživljavanje, te je vitalan sastojak u mnogim procesima, uključujući eritropoezu, prijenos i skladištenje kisika, oksidativni metabolizam u skeletnim i srčanim mišićima, sintezi i razgradnji lipida, ugljikohidrata, DNA i RNA.

Jako je važno kontrolirati metabolizam željeza, jer je željezo netopivo i višak može biti otrovan.

Nedostatak željeza je relativno čest prehrambeni poremećaj koji utječe na više od jedne trećine opće populacije, a često je povezan s kroničnim bolestima kao što su upalne bolesti crijeva, Parkinsonova bolest, reumatoidne bolesti i zatajenje bubrega. Sve do nedavno, nije bilo dovoljno interesa za povezanost između nedostatka željeza i prirodnog tijeka sindroma kroničnog zatajenja srca (KZS). Tradicionalno je nedostatak željeza povezan s prisutnosti anemije kod KZS, a njegova učestalost varira od 20 do 70 posto. Nedavna istraživanja provedena na Medicinskom fakultetu u Wroclawu, pokazala su da se nedostatak željeza mora promatrati u puno širem kliničkom kontekstu, pošto također utječe na najmanje jednu trećinu KZS bolesnika koji nisu anemični.

Istraživanje je vodio dr. Piotr Ponikowski, koji je rekao: „Nedostatak željeza je čini se neovisan o težini simptoma KZS, a javlja se neovisno od anemije. Također se čini da je povezan s netolerancijom na naprezanje te dovodi do smanjene kvalitete života. Naše istraživanje pokazuje da je to vjerojatno loš znak za loš ishod, neovisno od drugih dobro uspostavljenih predviđanja. U svjetlu njegove visoke nadmoćnosti i kliničke posljedice, nedostatak željeza može se promatrati kao atraktivan terapeutski cilj kod KZS."

Nekoliko ranijih izvješća je već pokazalo da kod manjka željeza kod KZS bolesnika, zasićenost željeza može sa sigurnošću poboljšati funkcionalni kapacitet, toleranciju na naprezanje i kvalitetu života.

Kardiolozi bi trebali postati svjesniji važnosti nedostatka željeza kod KZS bolesnika, te biti u mogućnosti procijeniti status željeza kod pacijenta jednostavnom kombinacijom klinički relevantnih parametara metabolizma željeza. Više istraživanja je potrebno kako bi procijenili da li bi se ispravak nedostatka željeza kod ZKS pacijenata sproveo u kliničku prednost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti