Muškarci s viškom ženskog hormona su više mačo

Muškarci s viškom ženskog hormona su više mačo

Muškarci s viškom ženskog hormona su više mačo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za frajere i mačo muškarce uvijek se govorilo da imaju viška testosterona, no novo je znanstveno istraživanje pokazalo upravo suprotno - imaju previše ženskog hormona estrogena.

Testovi koje su znanstvenici proveli na miševima pokazali su da su ženski spolni hormoni kod njih poticali agresivnost, želju za tučom i obilježavanje teritorija urinom. Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Cell sugerira da mačo muškarci poput Daniel Craiga i Russella Crowea zapravo mogu zahvaliti svojoj ženskoj strani na privlačnosti.

Studija je pokazala da rana izloženost estrogenu u dječacima izaziva muškost, što posve mijenja dosadašnju percepciju uloge hormona u čovjeka.

Estrogen kod žena regulira menstrualni ciklus i oblikuje tijelo u vrijeme puberteta, dok testosteron uzrokuje rast dlaka i produbljuje glas muškarcima. Međutim, i muškarci i žene izlučuju manje količine oba hormona koji su se sad pokazali kao 'dvije strane novčića' u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija.

Sad je također, primjerice, dokazano da estrogen, a ne testosteron uzrokuje prestanak rasta kostiju. Muškarci čije tijelo ne proizvodi dovoljno estrogena ne prestaju rasti. Osim toga, estrogen se pokazao važnim i za mušku plodnost jer su miševi koji nisu imali stanice osjetljive na taj hormon bili sterilni.

Znanstvenici su ženskim miševima kao bebama davali dodatak estrogena, zbog čega su one kasnije pokazivale muške karakteristike - poput borbe za teritorij i agresije prema drugim mužjacima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti