Muškarcima se više sviđa miris pečene slanine nego bebe

Muškarcima se više sviđa miris pečene slanine nego bebe

Muškarcima se više sviđa miris pečene slanine nego bebe
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarcima je privlačniji miris benzina i pečene slanine od mirisa novorođenih beba, pokazalo je britansko istraživanje.

Na vrhu najpoželjnijih mirisa i kod muškaraca i kod žena našli su se miris svježe pečenog kruha, čistih plahti i svježe pokošene trave, dok su im najneugodniji smrad prilikom povraćanja i znojenja te u javnim zahodima. U važnost uloge mirisa najviše vjeruju žene, a 90 posto njih smatra da ugodan miris može promijeniti raspoloženje.

Dr. Pamela Dalton, koja je doktorirala eksperimentalnu psihologiju, objasnila je rezultate: 'Drugačije reagiramo na različite mirise. Miris ima snagu oživjeti prošlost i prenijeti nas u neka sretnija vremena i mjesta, nagnati  nas da se prisjetimo neke posebne osobe te izazvati osjećaj nostalgije i ugode. Poveznica između mirisa i pamćenja je jako snažna, a naša reakcija na različite mirise je vrlo jedinstvena i ovisi o tome kakvi smo kao osobe, ali i o našim prijašnjim iskustvima.'

Istraživanje je također pokazalo da mirisi usrećuju 92 posto žena, a osmijeh na ženino lice donosi i miris partnerovog losiona poslije brijanja koji osjeti na slučajnom prolazniku. I dok žene tvrde da ih neki mirisi usrećuju jer ih podsjećaju na nekog koga vole, muškarci preferiraju mirise koji im stvaraju osjećaj uzbuđenja. Zanimljivo je da je 94 posto muškaraca priznalo da im je jako važno kako im dom miriše. Međutim, dvije trećine ispitanika ipak se ne bi usudilo reći prijatelju ili kolegi na poslu da smrdi.

Najugodniji mirisi:

1. Svježe ispečen kruh

2. Čiste plahte

3. Tek pokošena trava

4. Svježe cvijeće

5. Svježe samljevena kava

6. Svjež zrak nakon kiše

7. Vanilija

8. Čokolada

9. Pomfrit i pržena riba

10. Pečena slanina

11. Pečenka

12. Djeca

13. Limunova korica

14. Lavanda15. Benzin

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti