Na ovom „sigurnom“ mjestu ćete se 5 puta brže zaraziti koronavirusom

Na ovom „sigurnom“ mjestu ćete se 5 puta brže zaraziti koronavirusom

Na ovom „sigurnom“ mjestu ćete se 5 puta brže zaraziti koronavirusom
  • Objavljeno: Srijeda, 29.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Otkako je počela epidemija koronavirusa u svijetu, ključno pitanje je – gdje se i kako zaštititi od koronavirusa. Može se reći da se čitavi svijet podijelio na sigurno područje (unutar vlastitog doma) i nesigurno područje (javne površine i vanjski prostor). Međutim, nedavno američko istraživanje potvrdilo je da zapravo nigdje nismo sigurni.

Iako se još uvijek ne može 100% sigurno reći koliko je koronavirus rasprostranjen na vanjskim prostorima i koliko brzo se širi, stručnjaci čitavo vrijeme savjetuju da ostanemo kod kuće i da izbjegavamo javna mjesta kako se ne bi zarazili koronavirusom. No, javna mjesta nisu jedina opasnost.

Nedavno istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da je zapravo 5 puta veća vjerojatnost da ćete se koronavirusom zaraziti kod kuće, nego na javnom mjestu. Naravno, taj omjer je točan samo ako imate osobu zaraženu koronavirusom kod kuće.

Tko ne treba nositi masku saznajte na linku ili klikom na sliku!

Šanse da ćete bez kontakta sa zaraženom osobom dobiti koronavirus u svom domu su izuzetno male, a one rastu sa svakim zaraženim članom obitelji. Istraživanje je pokazalo da se samo 2% osoba zarazilo koronavirusom preko „nekućnog“ kontakta, a 10% osoba, odnosno svaki 10 oboljeli pacijent, koronavirus je dobio preko „kućnog“ kontakta.

Ovaj fenomen je zapravo jednostavno objasniti, ljudi se kod kuće osjećaju sigurnije i manje poštuju distancu i mjere pa se zaraza koronavirusom lakše širi među članovima obitelji, pogotovo kod mnogobrojnih obitelji koje skupa žive u velikim kućama.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti