Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.09.2017.
  • Broj pregleda: 71
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U auli Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 27. rujna 2017. održana je tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP.

Tribina na kojoj je na primjeru tvrtke PIP predstavljena suradnja fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva petnaesti je skup koji je organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Tribina je započela uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede Marije Vučković i predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesne Bedeković, koji su snažno podržali potrebu za unapređenje suradnje Sveučilišta i realnog sektora. Imamo puno niša u različitim područjima koja su konkurentna Europi kao što su pčelarstvo, ali i nešto drugo što rade mala poduzeća. Moramo naći pravu nišu, ali to mora biti poduprto dobrim istraživanjima. Nama je jako važno da Sveučilište u Zagrebu radi s gospodarstvenicima, to su dobre ideje, pokazuje se da Sveučilište daje svoj važan doprinos u društvu“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković je rekla da što se tiče suradnje Sveučilišta i gospodarstva, Sveučilište je bitan pokretač gospodarskog rasta. U današnje vrijeme opstaju, razvijaju se one zemlje koje su svjesne važnosti znanosti, tehnologije i inovacija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini zaključila je Bedeković.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je ovakvu suradnju i naglasila kako je osobito zadovoljstvo vidjeti dobar primjer prakse kao što je tvrtka PIP.

Uslijedilo je izlaganje osnivača i savjetnika Uprave tvrtke PIP d.o.o. Ivana Bračića.

U svojoj prezentaciji Od tradicijskih do inovativnih proizvoda Ivan Bračić istaknuo je; PIP je društveno odgovorno poduzeće specijalizirano za pčelarstvo, izraslo iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom, još od 1930.godine, lider u Hrvatskoj i regiji. Tvrtka posluje već 28 godina. U Hrvatskoj imamo oko 40-tak zaposlenih, a u BiH oko 20- tak. Osim što imamo sjedište u Pisarovini, poslovnicu imamo u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, PIP ima kćer u BIH- u, Velikoj Kladuši, te poslovnicu u Sarajevu. Radimo proizvode za potrebe pčelarstva i pčelinje proizvode koje obrađujemo, oplemenjujemo s dodatnim proizvodima ili međusobno pa se multiplicira u više proizvoda koji su dodaci prehrani. Radi se o propolisu, matičnoj mliječi, medu, peludu i mješavini tih proizvoda međusobno te dodatno i sa ekstraktima ljekovitog bilja. Od konvencionalnih proizvoda imamo razne vrste meda u različitim pakiranjima i za potrebe ugostiteljstva, ali i proizvode za ljekarništvo – dodaci prehrani, proizvode u veterinarskom programu za potrebe pčela i pčelara. Taj široki spektar izvrsnih proizvoda nastao je i zahvaljujući suradnji s fakultetima Zagrebačkog sveučilišta, rekao je Ivan Bračić, osnivač i savjetnik Uprave. PIP-ovi proizvodi su osvojili 70-tak prestižnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Europskoj uniji i u svijetu.

Nakon naglašenog isticanja značenja pčela i prikaza stanja u hrvatskom poduzetništvu Bračić je jasno predstavio brojne projekte ostvarene, uz navođenje naziva, u suradnji sa fakultetima. PIP surađuje s Veterinarskim, Prehrambeno-tehnološkim, Agronomskim, Prirodoslovno matematičkim fakultetom i posljednjih godina s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Suradnja sa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu odvija se kroz istraživanja i razvoj novih proizvoda, analitičkih metoda i stručnim predavanjima.

Inovativni smo jer imamo nove proizvode i nove tehnološke procese. Kad je riječ o inovativnim proizvodima to su dodaci prehrani koji ne sadrže alkohol i konzervanse, što nas bitno razlikuje od drugih proizvođača na EU razini. Inovativni su naši sirupi za djecu i odrasle bez konzervansa i alkohola, propolisi na bazi vodene otopine bez konzervansa i alkohola za dišni sustav i nos, te mnogi drugi proizvodi.

Na tribini je potom izlagala prof. dr. sc. Marijana Zovko Končić s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je istaknula da suradnja Zavoda za farmakognoziju FBF-a i tvrtke PIP traje već sedam godina, još od 2010., i to prvenstveno na analizi flavonoidnih sastavnica u otopini propolisa i analizi njegove uporabe u dodacima prehrani, te ujednačenja kvalitete proizvoda. Važnost ove suradnje posebno se očituje kroz nove analitičke metode, novo-oblikovane proizvodne procese, te najvažnije nove inovativne proizvode koji su dobro prihvaćeni na tržištu.

Tribinu Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske. Skup je moderirao prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti