Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP

Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.09.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U auli Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 27. rujna 2017. održana je tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP.

Tribina na kojoj je na primjeru tvrtke PIP predstavljena suradnja fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva petnaesti je skup koji je organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Tribina je započela uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede Marije Vučković i predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesne Bedeković, koji su snažno podržali potrebu za unapređenje suradnje Sveučilišta i realnog sektora. Imamo puno niša u različitim područjima koja su konkurentna Europi kao što su pčelarstvo, ali i nešto drugo što rade mala poduzeća. Moramo naći pravu nišu, ali to mora biti poduprto dobrim istraživanjima. Nama je jako važno da Sveučilište u Zagrebu radi s gospodarstvenicima, to su dobre ideje, pokazuje se da Sveučilište daje svoj važan doprinos u društvu“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković je rekla da što se tiče suradnje Sveučilišta i gospodarstva, Sveučilište je bitan pokretač gospodarskog rasta. U današnje vrijeme opstaju, razvijaju se one zemlje koje su svjesne važnosti znanosti, tehnologije i inovacija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini zaključila je Bedeković.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je ovakvu suradnju i naglasila kako je osobito zadovoljstvo vidjeti dobar primjer prakse kao što je tvrtka PIP.

Uslijedilo je izlaganje osnivača i savjetnika Uprave tvrtke PIP d.o.o. Ivana Bračića.

U svojoj prezentaciji Od tradicijskih do inovativnih proizvoda Ivan Bračić istaknuo je; PIP je društveno odgovorno poduzeće specijalizirano za pčelarstvo, izraslo iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom, još od 1930.godine, lider u Hrvatskoj i regiji. Tvrtka posluje već 28 godina. U Hrvatskoj imamo oko 40-tak zaposlenih, a u BiH oko 20- tak. Osim što imamo sjedište u Pisarovini, poslovnicu imamo u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, PIP ima kćer u BIH- u, Velikoj Kladuši, te poslovnicu u Sarajevu. Radimo proizvode za potrebe pčelarstva i pčelinje proizvode koje obrađujemo, oplemenjujemo s dodatnim proizvodima ili međusobno pa se multiplicira u više proizvoda koji su dodaci prehrani. Radi se o propolisu, matičnoj mliječi, medu, peludu i mješavini tih proizvoda međusobno te dodatno i sa ekstraktima ljekovitog bilja. Od konvencionalnih proizvoda imamo razne vrste meda u različitim pakiranjima i za potrebe ugostiteljstva, ali i proizvode za ljekarništvo – dodaci prehrani, proizvode u veterinarskom programu za potrebe pčela i pčelara. Taj široki spektar izvrsnih proizvoda nastao je i zahvaljujući suradnji s fakultetima Zagrebačkog sveučilišta, rekao je Ivan Bračić, osnivač i savjetnik Uprave. PIP-ovi proizvodi su osvojili 70-tak prestižnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Europskoj uniji i u svijetu.

Nakon naglašenog isticanja značenja pčela i prikaza stanja u hrvatskom poduzetništvu Bračić je jasno predstavio brojne projekte ostvarene, uz navođenje naziva, u suradnji sa fakultetima. PIP surađuje s Veterinarskim, Prehrambeno-tehnološkim, Agronomskim, Prirodoslovno matematičkim fakultetom i posljednjih godina s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Suradnja sa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu odvija se kroz istraživanja i razvoj novih proizvoda, analitičkih metoda i stručnim predavanjima.

Inovativni smo jer imamo nove proizvode i nove tehnološke procese. Kad je riječ o inovativnim proizvodima to su dodaci prehrani koji ne sadrže alkohol i konzervanse, što nas bitno razlikuje od drugih proizvođača na EU razini. Inovativni su naši sirupi za djecu i odrasle bez konzervansa i alkohola, propolisi na bazi vodene otopine bez konzervansa i alkohola za dišni sustav i nos, te mnogi drugi proizvodi.

Na tribini je potom izlagala prof. dr. sc. Marijana Zovko Končić s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je istaknula da suradnja Zavoda za farmakognoziju FBF-a i tvrtke PIP traje već sedam godina, još od 2010., i to prvenstveno na analizi flavonoidnih sastavnica u otopini propolisa i analizi njegove uporabe u dodacima prehrani, te ujednačenja kvalitete proizvoda. Važnost ove suradnje posebno se očituje kroz nove analitičke metode, novo-oblikovane proizvodne procese, te najvažnije nove inovativne proizvode koji su dobro prihvaćeni na tržištu.

Tribinu Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske. Skup je moderirao prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti