Nagli rast nije dobar

Nagli rast nije dobar

Nagli rast nije dobar
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili da djeca koja brzo nakupljaju kilograme u prvih pet mjeseci života, i u dobi od dvije do pet godina, imaju viši sistolički tlak u odrasloj dobi.

Momentalno dobivanje na tjelesnoj masi nakon rođenja i niska porođajna masa također su povezani s visokim dijastoličkim tlakom u odrasloj dobi. Istraživači su ispitali 670 odraslih ljudi, kojima je 14 puta od rođenja do pete godine života mjerena krivulja rasta.

Otkriveno je da nakupljanje kilograma u razdoblju od rođenja, pet mjeseci i jedne godine, te između devet mjeseci i pet godina, ima najveći utjecaj na krvni tlak u odrasloj dobi.

Današnje izvješće omogućuje istraživačima da bolje razumiju što potiče povećanje krvnog tlaka koje dolazi s godinama. S perspektive javnoga zdravstva, podaci su važni, rekao je voditelj istraživanja, profesor Yoav Ben-Sholmo sa Sveučilišta "Bristol".

Ako djeca danas dobivaju više kilograma nakon rođenja nego što je to bio slučaj u prošlosti, onda možemo bolje predvidjeti koliko će se breme visokog krvnog tlaka povećati u budućnosti, dodao je.

Sve je važnije da se pobrinemo da se djeca zdravo hrane, bez mnogo obrađivane hrane i s malo soli, i da potaknemo djecu neka redovito vježbaju, kako bi naučili zdrave navike koje će zadržati i poslije u životu, zaključio je profesor Ben-Sholmo na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti