Prirodni porod za prisnost

Prirodni porod za prisnost

Prirodni porod za prisnost
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry gledali su nalaze magnetne rezonancije (MR) učinjene u razdoblju od dva do četiri tjedna nakon što je žena rodila, i otkrili su da, u usporedbi sa ženama koje su rodile carskim rezom, žene koje su imale vaginalni porod brže odgovaraju na plač svoga djeteta.

Majke koje su prirodnim putem rodile čini se da su osjetljivije na zvuk svoga djeteta u području mozga odgovornom za regulaciju emocija i motivacije.

Carski rez se već prije povezivao sa smanjenim majčinskim ponašanjem kod životinja, i s poslijeporođajnom depresijom kod ljudi. Dr. James Swain, sa sveučilišnog centra za proučavanje djece poznatog američkog Sveučilišta Yale, komentirao je: Budući da se sve više žena odlučuje za djecu sve kasnije u životu, zbog čega im se povećava vjerojatnost da će roditi carskim rezom, ti su rezultati važni jer bi mogli omogućiti bolje razumijevanje osnovnih neurofizioloških i psiholoških obrazaca odnosa roditelj-dijete.

Ovaj rad bi mogao dovesti do ranog otkrivanja obitelji koje imaju povećan rizik za poslijeporođajnu depresiju i za probleme vezanja, te bi mogao pomoći u stvaranju modela testiranje intervencija, zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti