Bez srama u trudnoći

Bez srama u trudnoći

Bez srama u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 12.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje je provela jedna britanska zaklada koja se skrbi o novorođenčadi pokazalo je da 15% žena osjeća kako ni s kim ne može raspravljati o neugodnim iskustvima koje nosi trudnoća, zbog čega će zaklada pokrenuti novu kampanju kojoj će glavni cilj biti potaknuti majke da ne osjećaju neugodu kada s nekim drugim razgovaraju o svojoj trudnoći.

U anketi su sudjelovale 1 303 mame i buduće mame koje su pitane o iskustvima u trudnoći, te se otkrilo da je 42% ispitanica iskusilo gubitak pamćenja, 41% razvilo je slabost mjehura, a 40% imalo je promjenjivo ponašanje.

Jedna od triju majki iskusila je konstipaciju, četvrtina ih se žalila na izmjenično curenje iz dojki, a jedna od sedam žalila se zbog prekomjernog znojenja.

Primalja koja radi u spomenutoj zakladi komentirala je: Trudnoća je jedna od najvećih promjena kroz koju tijelo prolazi, te sa sobom donosi mnoštvo novih, a ponekad i neočekivanih iskustava.

Istaknula je da unatoč tome što je većina tih promjena bezazlena, žene trebaju pozornost posvetiti svojemu tijelu jer bi mogle propustiti neki važni rani znak koji bi mogao upozoravati da nešto nije u redu.

Na kraju je savjetovala: Promjene kao što su svrbež, krvarenje ili bol ne bi se trebale ignorirati, i uvijek kada ste zbog nečeg zabrinuti trebali biste posjetiti liječnika. Nijedno pitanje nije bezvezno kada se radi o trudnoći.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti