Nahranite svoj mozak

Nahranite svoj mozak

Nahranite svoj mozak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prije svega, znanstvenici su dokazali da kognitivne funkcije počinju opadati već u dobi od 45. Srećom, također su dokazali da možete spriječiti opadanje kognitivnih funkcija, i to hranom.

Sjemenke suncokreta

Odličan su izvor vitamina E koji štiti stanice mozga od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znanstvenici su dokazali da osobe koje redovito unose vitamin E imaju za 25% manji rizik od smanjenja kognitivnih funkcija.

Jogurt

Unosom vitamina B12 ćete zaštititi zaštitnu ovojnicu neurona - mijelin. Oštećenje mijelina uzrokuje sporiji protok impulsa kroz mozak, a jogurt je jedna od najboljih namirnica kojom ćete to spriječiti.

Cjelovite žitarice

Bogate su vitaminima B, C, D i E koji sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe koje redovito unose ove vitamine daju bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.

Losos

Masna riba koja je bogata omega 3 masnim kiselinama može održati mozak mladim. U istraživanju se pokazalo da odobe u dobi od 65 godina imaju bolje kognitivne funkcije ako redovito unose omega 3 masne kiselina. Oni koji nisu redovito unosili su pokazali znatno lošije kognitivne funkcije i mozak im je funkcionirao kao da je 2 godine stariji.

Jaja

Odličan su izvor vitamin D, koji sprječava nastanak plaka i Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da osobe s nedostatkom vitamina D u tijelu imaju 60% veći rizik od slabljenja kognitivnih funkcija.

Mahune

Mahune  štite neurotransmitere koji pomažu u prijenosu informacija kroz živčani sustav. Znanstvenici su pokazali da kolin, koji se nalazi u mahunama, potiče bolje rješavanje verbalnih i vizualnih testova pamćenja, te smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti