Pretili dječaci će postati impotentni muškarci?

Pretili dječaci će postati impotentni muškarci?

Pretili dječaci će postati impotentni muškarci?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretili dječaci imaju smanjenu razinu testosterona, koja povećava rizik od nastanka impotencije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo su usporedili 25 pretilih i 25 dječaka normalne tjelesne mase u dobi od 14 do 20 godina. Otkrili su da pretili dječaci imaju čak 50% manje testosterona, u odnosu na one normalne tjelesne mase.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology, treba nastaviti i testirati na većem broju dječaka.

"Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da pretili dječaci imaju čak 50% manje testosterona", izjavio je voditelj istraživanja Dr. Paresh Dandona te je dodao kako "ovi rezultati su zabrinjavajući jer pretili dječaci kasnije mogu postati impotentni i neplodni."

Pretilost među djecom je sve češća. Životni stil koji uključuje sve manje fizičke aktivnosti i loše prehrambene navike je sve zastupljeniji. Roditelji bi trebali djecu učiti zdravim životnim navikama, poticati ih na fizičku aktivnost i smanjiti učestalost konzumiranja nezdrave i brze hrane.

Znanstvenici ističu da je niska razina testosterona povezana i s visokom razinom abdominalne masti i smanjene razine mišićne mase. Sve ovo može uzrokovati otpornost na inzulin, a potom i dijabetes.

Dobra vijest je da se može vratiti normalna razina testosterna, pod uvjetom da se redovito vježba, pravilno hrani kako bi se skinuo višak kilograma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti