Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Obrijani muškarci su uspješniji i poželjniji

Obrijani muškarci su uspješniji i poželjniji

Obrijani muškarci su uspješniji i poželjniji
  • Objavljeno: Utorak, 21.07.2009.
  • Broj pregleda: 914
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene vole glatko obrijane i njegovane muškarce koji drže do svog izgleda, a njihov uredan izgled direktno povezuju s uspjehom Na pitanje kako izgleda uspješan muškarac, odgovorila je  najnovija Gilletteova studija provedena na 18.000 sudionika. U istraživanju je sudjelovalo po 500 muškaraca i 500 žena iz Španjolske, Italije, SAD-a, Kanade, Finske, Norveške, Austrije, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Švedske, Danske, Belgije, Irske, Francuske i Grčke.

Doktor David Moxon sa Sveučilišta Peterborough, inače vodeći svjetski stručnjak na području zdravstvene psihologije, nakon višemjesečnog istraživanja došao je do zaključka da su muškarci koje drže do svog izgleda, a tu se prije svega misli na njegu lica, ujedno i vrlo uspješni. Njegov zaključak potvrdilo je čak 73 posto žena i 63 posto ispitanih muškaraca. Velika većina anketiranih, 87 posto žena i 79 posto muškaraca, slaže se s činjenicom da moderan i uspješan muškarac mora svakodnevno brinuti o svom izgledu i pritom smatraju da muškarci danas doista više brinu o svom izgledu nego prije 10 godina.

Značajan utjecaj na zanimanje muškaraca za njegovanim izgledom vjerojatno je i rezultat činjenice da današnje žene glatko obrijane, mirisne i uredne muškarce direktno povezuju s uspjehom. Čak 70 posto žena, ali i 60 posto muškaraca svježe obrijane muškarce smatra uspješnima, dok one s trodnevnom bradom u toj kategoriji vidi tek 12 do 13 posto ispitanika. Dakle, unatoč ostalim faktorima poput moderne odjeće ili frizure te dobre tjelesne građe, obrijano, njegovano i uredno lice još uvijek je najprivlačnije suprotnom spolu.

David Moxon to je obrazložio društvenim promjenama. 'Brojne su psihološke studije ukazale na povezanost iskorištavanja izgleda i povišenog samopouzdanja. U svom se najboljem izdanju muškarci mogu osjećati samouvjerenijima i povećati razinu svog samopouzdanja. Globalizacijom društva muškarci su suočeni s velikim brojem suparnika, što ih prisiljava da se pokazuju u svom najboljem izdanju', ističe Moxon i dodaje da su muškarci danas jednostavno svjesni da žene više pozornosti polažu na muškarca koji brine o svom izgledu. Profesor Sveučilišta u Peterboroughu također vjeruje da je za to zaslužno i tržište koje jačem spolu nudi sve više proizvoda za njegu.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti