Ovo su najbolji vitamini i minerali za nokte

Ovo su najbolji vitamini i minerali za nokte

Ovo su najbolji vitamini i minerali za nokte
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Lijepi i čvrsti nokti san su gotovo svake žene. No, unatoč tome što ih njegujemo, oni svejedno znaju pucati i listati se. Ako unatoč redovitom uređivanju noktiju i dalje niste zadovoljni njihovim izgledom, problem se možda krije iznutra.

U tom slučaju postoji mogućnost da vam nedostaje određenih vitamina, minerala i drugih nutrijenata u organizmu. U nastavku pročitajte koji su nutrijenti važni za nokte zdrave i čvrste nokte.

1. Željezo

Ako su vam nokti krhki, vjerojatno vam nedostaje željeza u organizmu. Željezo je važan sastojak crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik do organa i svake stanice u vašem tijelu, uključujući i nokte.

2. Omega 3

Iako ne spadaju u vitamine i minerale, omega 3 masne kiseline pomažu hidratizirati nokte, što će im pružiti sjajan i zaglađen izgled. Također, mogu smanjiti upalu u noktu, čime se potiče zdravlje stanica koje izgrađuju ploču nokta. Nedostatak omega 3 masnih kiselina pak pridonosi suhim i lomljivim noktima.

3. Magnezij

Magnezij je mineral koji sudjeluje u više od 300 reakcija u organizmu, uključujući sintezu proteina, koji je potreban za rast noktiju. Ako ste primijetili vertikalne udubine na noktima, to može biti znak nedostatka magnezija.

4. Vitamin C

Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, proteina koji daje oblik, snagu i čvrstoću mnogim tkivima te je gradivni materijal noktiju, kose i zuba. Nedostatak vitamina C može rezultirati lomljivim noktima, kao i sporim rastom noktiju.

5. Cink

Bijele mrlje na noktima, slab rast noktiju te česta pojava zanoktica su znakovi da vam možda nedostaje cinka u organizmu. Cink je zaslužan za mnoge reakcije u organizmu, uključujući rast i diobu stanica. Nokti se sastoje od stanica koje brzo rastu i dijele se. Zbog ove brze proizvodnje, organizmu je potrebna stalna opskrba cinkom za poticanje zdravog rasta noktiju.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti