3 namirnice bogate vodom koje će vas odmah osvježiti

3 namirnice bogate vodom koje će vas odmah osvježiti

3 namirnice bogate vodom koje će vas odmah osvježiti
  • Objavljeno: Srijeda, 25.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vrući dani su sve češći, a osim bočice vode koju biste uvijek trebali imati pri ruci, ne zaboravite i na mnoštvo osvježavajućih namirnica koje su bogate vodom. Do sada ste vjerojatno čuli da nam treba osam čaša vode dnevno, no znanstvenici koji stoje iza ovog pravila navode kako treba uzeti više varijabli kod donošenja odluke o tome koliko čaša vode je zaista potrebno. Otprilike petina naše potrošnje vode dolazi iz hrane, navodi Institut za medicinu. Voda vam može pomoći u kontroli težine jer ćete se osjećati sito, ispire toksine iz vašeg organizma, a hidriranost je bitna i za opće zdravlje.

Evo nekoliko namirnica koje će vam ugasiti žeđ i koje su bogate vodom:

Krastavac

Krastavci sadrže oko 95% vode, kaže dijetetičarka Ilyse Schapiro. Osim toga, prepuni su kalija, sadrže vitamin K, magnezij, protuupalnu tvar fisetin te su savršen izbor za osobe koje su na dijete. Grickajte ih same, dodajte ih u salatu ili ih jednostavno uparite s rajčicama, uljem i balzamičnim octom za zdravu užinu, predlaže Schapiro.

Tikvice

Ovo povrće, baš kao i krastavci, sadrži 95% vode i visoko su rangirane na popisu hrane koja hidrira. Sadrže vlakna, niskokalorične su, protuupalnog djelovanja, dobra su zamjena za tjesteninu i odličan su izbor za vruće dane.

Uz navedeno, bogate su i magnezijem, vitaminom C, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B i folnom kiselinom koja je posebno važna u prvom tromjesečju trudnoće.

Lubenica

Postoji razlog zašto je lubenica glavna namirnica za piknik: prepuna vode kako biste bili hidrirani na vrući dan. Kako joj samo ime kaže, lubenica se sastoji od 92 posto vode, kaže Schapiro. Osim toga, ispunjena je i hranjivim tvarima poput vitamina A, B6 i C, kao i likopenom i antioksidansima koji su važni jer sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u našem tijelu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti