Ovo trebate znati o vitaminu A!

Ovo trebate znati o vitaminu A!

Ovo trebate znati o vitaminu A!
  • Objavljeno: Subota, 23.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vitamin A je neophodan nutrijent za brojne bitne funkcije u organizmu. Njegov naziv obuhvaća različite, u mastima topive oblike koji se pojavljuju u organizmu, pa možemo govoriti o skupini vitamina A.

Voće i povrće u svim nijansama, od žute i narančaste, pa sve do tamno zelene boje sadrži tamno obojeni biljni pigment nazvan provitamin A ili beta-karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A. Mogli bismo ga slobodno nazvati i kraljem vitamina. A zašto zaslužuje tu titulu? Zato jer je iznimno važan za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva, štiti stanične membrane te jača kožu i sluznicu, čime pomaže u sprečavanju brojnih infekcija i nekontroliranog bujanja tkiva. Također se smatra da pojačava funkciju imunološkog sustava te sprječava pojavu nekih zaraznih bolesti.

Ovo su znakovi koji upućuju na manjak vitamina u organizmu

Kako prepoznati nedostatak vitamina A?

Tu dolazimo i do problema kad je u pitanju nedostatak vitamina A. Naravno ovdje moramo napomenuti da je to rjeđi slučaj koji se češće susreće u nerazvijenim zemljama. Drugim riječima, prosječna prehrana sadrži dovoljno vitamina A, što bi u nekim preporučenim dnevnim iznosima bilo 800µg za odrasle, te za dojilje 1300µg. Znači, ako se normalno hranite vaša jetra ima dovoljno zaliha za narednih godinu do dvije. Ako iz nekih razloga dođe do kronično nepravilne prehrane ili nedostatka prehrane što je češće, može doći do raznih dermatoloških problema, te se može javiti noćno sljepilo, a u toj priči je vitamin A ključan jer sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta koji se nalazi u štapićastim stanicama mrežnice. Također smo osjetljivi na razne infekcije te na komplikacije u probavnom, dišnom ili mokraćnom sustavu.

Ovih 7 ključnih simptoma ukazuje na nedostatak vitamina B12!

A je li moguće predozirati se vitaminom A? Da, moguće je, a što je najgore, tada može biti vrlo toksičan. Za razliku od drugih vitamina koji se mogu konzumirati i u povećanim dozama, vitamin A može izazvati hipervitaminozu. Zbog toga ga je preporučljivo uzimati u određenim dnevnim dozama u multivitaminskim preparatima, dok njegovo izolirano konzumiranje mora biti pod nadzorom liječnika.

Koje namirnice sadrže vitamin A?

Glavni izvori vitamina A su:

jetra, žutanjak, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac, te ga općenito možemo naći u tkivu životinja i morskih riba.

Također jedan dobar izvor su i karotenoidi kojih ima u tamno obojenom lisnatom povrću te žutom i narančastom voću.

Naravno, vjerojatno se pitate koliko bi dnevno trebalo čega konzumirati. Probajte 10g mrkve, 5g špinata, 30g breskvi ili marelica, 300g krušaka, 50g jabuka, ili probajte 500g sira, 900g skuše, 429g jaja, 1,1kg govedine, ili popijte 2,5 l mlijeka. No kao što vidite neke od ovih brojki nisu realne, ali ne zamarajte se. Jedite svega po malo i sve će biti u redu.

Za kraj jedna zanimljivost. Jeste li znali da su stari Egipćani kuhali ili pekli jetru kao lijek za noćno sljepilo? Iako je tek 1915. g. otkrivena funkcija vitamina A, čak su i drevni narodi bili svjesni nečeg nevidljivog, ili „magičnog" što im može pomoći. Prema tome jedina preporuka koju Vam možemo dati jest da se normalno hranite.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije