Operacija za migrene dugoročno nudi dobre rezultate

Operacija za migrene dugoročno nudi dobre rezultate

Operacija za migrene dugoročno nudi dobre rezultate
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Operacija koja bi trebala „isključiti" migrene trenutno daje trajno dobre rezultate, s gotovo 90 posto pacijenata koji imaju barem djelomično olakšanje kroz pet godina praćenja.

Prema najnovijem istraživanju na čelu s dr. Bahmanom Guyuronom s Case Western Reserve Universitya, kod oko 30 posto pacijenata, migrene su potpuno eliminirane nakon operacije, prenosi Medical News Today.

Dr. Guyuron, plastični kirurg, razvio je operativnu tehniku za migrene nakon što je primijetio da su se nekim pacijentima smanjile migrene nakon što su prošli kozmetički zahvat podizanja čela. Tehnika se sastoji od „operativne deaktivacije pozicije okidača" u mišićima ili živcima koji proizvode bol.

Na primjer, za pacijente s frontalnim migrenama, znači koje započinju u čelu, uklonjeni su mišići iz tog područja, kao u kozmetičkom zahvatu podizanja čela. Ovaj postupak može smanjiti napade glavobolje olakšavanjem pritiska na ključni živac u frontalnom području. Ostali pristupi ciljaju druga mjesta koja aktiviraju migrene.

Prije operacije, svaki pacijent je bio testiran s botoxom kako bi se potvrdila točna „pozicija okidača". Za većinu pacijenata, operacija je bila usmjerena na najmanje dvije pozicije. Putem petogodišnjih rezultata koji uključuju standardna mjerenja boli povezanih s migrenom, onesposobljenosti te kvalitete života, ocijenjeno je 69 pacijenata.

Osamdeset i osam posto od tih bolesnika imalo je pozitivnu dugoročnu reakciju na operaciju. Glavobolje su značajno smanjene kod 59 posto bolesnika te potpuno eliminirane kod 29 posto. Preostali pacijenti nisu imali promjene kod stanja s glavoboljom.

Migrene su bile rjeđe nakon operacije; prosječna učestalost migrene se smanjila s oko jedanaest na četiri mjesečno. Kada su se napadi i dogodili, oni nisu trajali toliko dugo, pošto se to prosječno trajanje smanjilo s 34 na 8 sati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti