Napokon otkrivena tajna mediteranske prehrane

Napokon otkrivena tajna mediteranske prehrane

Napokon otkrivena tajna mediteranske prehrane
  • Objavljeno: Utorak, 20.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zašto je mediteranski način prehrane toliko zdrav? Odgovor na to pitanje dalo je najnovije istraživanje koje pokazuje da mediteranski način prehrane sprečava upalne procese u tijelu.

Konzumiranje velikih količina maslinova ulja, povrća i ribe blokira određene gene koji u tijelu uzrokuju upalne procese, a koji mogu rezultirati raznim bolestima poput srčanih.
Mediteranski način prehrane odavno je na glasu kao vrlo zdrav. Uključuje puno maslinova ulja, ribu, voće i povrće te umjerene količine tjestenine i crvenoga mesa.

'Napokon smo otkrili vezu između upalnih procesa i prehrane. To je čvrst dokaz da prehrana snažno utječe na zdravlje čovjeka. Uočili smo da mediteranski način prehrane sprečava djelovanje gena koji su odgovorni za upalne procese u tijelu. Takvi upalni procesi znaju dovesti do ozbiljnih bolesti', istaknuo je Francisco Perez-Jimenez, profesor na španjolskom sveučilištu Cordoba koje je provelo istraživanje.

Nakon ovih otkrića, stručnjaci još čvršće zagovaraju mediteranski način prehrane koji, osim što je zdrav, pridonosi i izgradnji vitke linije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti