Nasilje na dementnima

Nasilje na dementnima

Nasilje na dementnima
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedinci koji se brinu za članove obitelji s demencijom uobičajeno ih zlostavljaju s nekim oblicima ponašanja kao što su psovanje i vikanje, opisali su istraživači u studiji koja pokazuje da je taj problem puno rašireniji nego što se prije smatralo.

«Studija pokazuje da je zlostavljačko ponašanje vrlo uobičajeno ali nije slučaj da liječnici redovito ispituju o tome,» izjavila je u telefonskom intervjuu Claudia Cooper, istraživačica na University College London, koja je vodila studiju. 

Trećina njegovatelja rekla je da je njihovo zlostavljanje osobe o kojoj su se brinuli bilo značajno, uključujući često vrijeđanje ili psovanje, i polovica njih rekla je da su povremeno vrištali ili vikali na tu osobu.

Istraživači, koji su pronašli i neke slučajeve fizičkog zlostavljanja, napisali  su u studiji - koja je objavljena u «British Medical Journal» - kako je važno istaknuti potrebu da zdravstveni djelatnici i vlasti prošire nastojanja za sprečavanje nasilja nad starijima.

«Ovo je najači dokaz do sada o prevalenciji zlostavljačkog ponašanja od strane obiteljskih njegovatelja osoba s demencijom,» rekla je Cooper. «To su bili sinovi i kćeri, i supružnici».

Procjenjuje se da 24 milijuna ljudi diljem svijeta ima neki oblik gubitka pamćenja, probleme s orijentacijom i druge simptome koji upućuju na Alzheimerovu bolest ili neki drugi oblik demencije – broj za koji neki istraživači pretpostavljaju da će se učetverostručiti do 2040. godine.

Sa sve većim troškovima i zdravstvenim sustavom pod ogromnim pritiskom diljem svijeta članovi obitelji će se prisiljavati da se brinu o svojima, a rezultati ističu potrebu da se smanji nasilje i registrira ga se jer je vjerovatno više prošireno nego što se smatralo, dodala je Claudia Cooper.

Istraživači su promatrali 220 njegovatelja različitih socio-ekonomskih i etničkih podrijetla čiji su članovi obitelji bili nedavno upućeni u psihijatrijske ustanove i domove za njegu.

I dok je spoznaja težine cjelodnevne njege i promatranje kako netko iz obitelji ulazi u stanje u kojem ne mogu više prepoznati voljene osobe, Copperova je izjavila, «Sve vrste zlostavljanja mogu biti stresne i štetne za stariju osobu.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti