Nedonoščad ima veći rizik za razvoj epilepsije u kasnijem životu

Nedonoščad ima veći rizik za razvoj epilepsije u kasnijem životu

Nedonoščad ima veći rizik za razvoj epilepsije u kasnijem životu
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje otkriva kako nedonoščad ima povećan rizik za razvoj epilepsije u odrasloj dobi.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, ispitivali su da li je prijevremeni porod povezan s epilepsijom na 630.090 djece rođenih u Švedskoj od 1973. do 1979. godine.

Od te djece njih 27.953 je prijevremeno rođeno, a zatim su praćeni od 2005. do 2009. radi bolničkog liječenja epilepsije te radi propisivanja anti-epileptičkih lijekova.

Otkriveno je kako odrasle osobe koje su prijevremeno rođene (od 23 do 31 tjedna trudnoće), imaju pet puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirani zbog epilepsije u odrasloj dobi, u odnosu na odrasle osobe koje su rođene u terminu (od 37 do 42 tjedna).

Odrasli koji su rođeni između 32 i 34 tjedna trudnoće, imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost da će biti hospitalizirani zbog epilepsije, a odrasle osobe koje su rođene između 35 i 36 tjedna imaju jedan i pol puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirani zbog epilepsije, u usporedbi s onima koji su rođeni u terminu.

Rezultati su ostali isti bez obzira na fetalni rast, red rođenja ili srodne poremećaje koji mogu biti povezani s prijevremenim porodom.

"Otkrili smo jaku vezu između prijevremenog poroda i rizika od epilepsije, a sam rizik čini se da se dramatično povećava što je beba ranije rođena," Top News prenosi izjavu autora istraživanja dr. Caseya Crumpa sa Sveučilišta Stanford.

"Potrebna nam je učinkovita prevencija prijevremenog poroda kako bi se smanjio teret epilepsije koja ona nosi u kasnijem životu," dr. Crump zaključuje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti