Nepravilne navike spavanja ugrožavaju zdravlje srca

Nepravilne navike spavanja ugrožavaju zdravlje srca

Nepravilne navike spavanja ugrožavaju zdravlje srca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, otkriva da nepravilne navike spavanja povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Već je poznato da manjak sna, kao i san loše kvalitete, narušavaju zdravlje cjelokupnog organizma i skraćuju životni vijek, izjavio je voditelj istraživanja dr. Chan-Won Kim.

Znanstvenici su proučavali zdravlje kod više od 50000 osoba. Pratili su njihove životne navike, uključujući prehrambene navike, navike spavanja i vježbanja. Potom su mjerili kalcifikaciju koronoarnih arterija i krutost arterija – mjere koje pomažu u procjenjivanju rizika od nastanka bolesti srca.

U odnosu na osobe koje spavaju 7 sati dnevno, osobe koje spavaju 5 sati dnevno imaju čak 50% više kalcija u svojim arterijama, a one koje spavaju 9 ili više sati dnevno čak 70% više kalcija u arterijama.

Odrasle osobe s nepravilnim navikama spavanja imaju kruće arterije, u odnosu na one koje spavaju 7 sati dnevno i čiji je san kvalitetan. Kada su proučavali razliku utjecaja spavanja između spolova, ustanovili su da su žene ugroženije kada je u pitanju nakupljanje kalcija u arterijama, a muškarci kada je u pitanju krutost arterija.

Ovo istraživanje iznova potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja - usvajanje zdravih navika spavanja je prvi korak u usvajanju zdravih životnih navika. Ako imate problema s usvajanjem zdravih navika spavanja, svakako pročitajte ovaj članak.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti