Spavate li na leđima? Saznajte je li to zdravo ili ne!

Spavate li na leđima? Saznajte je li to zdravo ili ne!

Spavate li na leđima? Saznajte je li to zdravo ili ne!
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Količina spavanja je važna, ali je jednako važna i kvaliteta sna. Dokazano je da san utječe na rizik od nastanka demencije, srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Položaji spavanja su također važni jer mogu utjecati na vaše držanje, rad probavnog sustava, hrkanje pa čak i mladolikost.

Spavanje na leđima

Ovaj položaj je odličan za zdravlje kralježnice i vrata. Idealno bi bilo kada biste spavali bez jastuka jer bi vrat bio u neutralnom položaju. Negativna strana ovog položaja je ta što može uzrokovati hrkanje, a neka istraživanja su ga povezala s apnejom.

Spavanje na boku

Spavanje na boku se uvijek preporuča trudnicama jer ne uzrokuje pritisak na leđima i može olakšati žgaravicu i probavne smetnje. Ovo je najpopularniji položaj za spavanje, ali može uzrokovati pritisak na želucu i plućima, kao i usporiti cirkulaciju na rukama. Rješenje je redovito mijenjanje strane na kojoj spavate.

Spavanje na trbuhu

Ovo je najgori položaj za spavanje jer uopće nije prirodan za kralježnicu i vrat. Ovaj položaj stavlja veliki pritisak na kralježnicu i vrat, a također može uzrokovati prijevremeni nastanak bora. Jedine prednosti ovog položaja su ublažavanje simptoma apneje i prevencija hrkanja.

Saznajte što položaj spavanja govori o vama!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti