Nezdravi način života najčešći je uzrok raka

Nezdravi način života najčešći je uzrok raka

Nezdravi način života najčešći je uzrok raka
  • Objavljeno: Petak, 09.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Više od 130.000 slučajeva raka godišnje su posljedica nezdravog načina života, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici su dokazali da pušenje, nedostatak tjelovježbe, prezačinjena hrana, pretjerana konzumacija alkohola i pretilost čine najčešće uzroke nastanka svih vrsta raka.

„Zdrav način života ne može garantirati da osoba neće oboljeti od raka, ali se rizik oboljenja ipak može znatno smanjiti," Telegraph prenosi izjavu izvršnog direktora iztraživanja dr. Kumara.

Zdrav način života može smanjiti i niz drugih smrtonosnih bolesti poput bolesti srca ili bubrega.

„Gledajući sve dokaze, jasno je da je oko 40% svih vrsta raka uzrokovano stvarima koje se mogu promijeniti," izjavio je prof. Max Parkin.

Prof. Max Parkin je dodao kako „nismo očekivali da jedenje voća i povrća može igrati tako važnu ulogu u zaštiti protiv raka, dok među ženama nismo očekivali da je pretilost rizičnija za nastanak raka, za razliku od konzumacije alkohola".

Tri četvrtine raka želuca se mogu izbjeći prestankom pušenja, jedenja prezačinjene hrane te učestalijom konzumacijom voća i povrća.

Pretjerana potrošnja crvenog mesa je uzrokovala oko 2.7% karcinoma, gotovo 8.500 slučajeva. Pretilost je povezana s više od 5% karcinoma ili gotovo 18.000 slučajeva, uključujući i trećinu slučajeva karcinoma maternice.

Krajnje je vrijeme da shvatite kako dugoročne promjene u načinu života zaista mogu smanjiti rizik nastanka raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti