Nije mit: prespavajte problem i lakše ćete ga riješiti!

Nije mit: prespavajte problem i lakše ćete ga riješiti!

Nije mit: prespavajte problem i lakše ćete ga riješiti!
  • Objavljeno: Srijeda, 10.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...koji uđu u fazu spavanja poznatu kao REM (rapid eye movement) u kojoj i najviše sanjamo.

Na dan testiranja 77 volontera dobilo je nekoliko problemskih zadataka o kojima su morali razmišljati do popodneva odmarajući se, ali da ostanu budni ili su mogli nakratko zaspati pri čemu su istraživači pratili njihov san. Najuspješniji u rješavanju zadataka bili su ispitanici koji su ušli u REM fazu - kod njih se sposobnost rješavanja kreativnih zadataka poboljšala gotovo 40 posto.

Rezultati istraživanja pokazali su da za uspješno rješavanje zadataka nije važno samo odspavati ili koliko je vremena prošlo, već i kvaliteta sna.

- Otkrili smo da je za rješavanje kreativnog problema na kojem je ispitanik već radio, dovoljno da prođe određeno vrijeme. Međutim, kod problema koje treba “prespavati”, samo REM faza poboljšava kreativnost – kaže voditeljica istraživanja Sara Mednick, profesorica na kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Njezin tim vjeruje da u REM fazi mozak stvara nove živčane poveznice bez uključivanja drugih misaonih procesa koji se aktiviraju kad smo budni ili kad spavamo, ali ne sanjamo.

- Mislimo da u REM fazi dolazi do asimilacije novih informacija u neko iskustvo iz prošlosti kako bi se stvorila bogatija mreža asocijacija koje će nam trebati u budućnosti – objašnjava Mednick.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti