Nikotin može pomoći razvoju raka dojke

Nikotin može pomoći razvoju raka dojke

Nikotin može pomoći razvoju raka dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nikotin može izravno unaprijediti razvoj raka dojke tako što se veže na određene stanične receptore.

Mnoge kemikalije u duhanu se smatraju kancerogenima, ali malo je poznato kako nikotin može pridonijeti rastu stanica raka. Ono što je poznato je da kada se nikotin veže za nikotinski acetilkolinski receptor (nAChR), stvara se ovisnost o duhanu.

U ovom istraživanju, tajvanski istraživači analizirali su 276 uzoraka tumora dojke kako bi se utvrdilo da li je bilo pretjeranog stvaranja podjedinica nAChR-a u stanicama raka dojke u usporedbi s okolnim normalnim stanicama.

Istraživači su otkrili da stanice raka dojke dosljedno pretjerano stvaraju  alfa 9 podjedinice nAChR-a (A9-nAChR) i da je proizvodnja ovih podjedinica bila veća kod razvijenog stadija raka dojke nego u ranijoj fazi karcinoma. Zatim su provedeni laboratorijski testovi koji su pokazali smanjenje razine A9-nAChR-a inhibiranog rasta tumora, dok je povećanje razine podjedinica ili liječenje normalnih stanica dojke s nikotinom dovelo do razvoja simptoma raka.

„Ovi rezultati sugeriraju da receptori koji šalju kancerogene signale igraju važnu ulogu u biološkim funkcijama koje su povezane s ljudskim razvojem raka dojke", zaključio je Yuan-Soon Ho, s Fakulteta medicine u Taipeiju.  

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti