Nikotinske žvake i trudnice

Nikotinske žvake i trudnice

Nikotinske žvake i trudnice
  • Objavljeno: Utorak, 21.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nikotinske žvakaće gume imaju dobrobiti u trudnica koje puše.

Žvakanje nikotinskih žvakaćih guma ne mora nužno pomoći trudnicama da prestanu pušiti, ali im može pomoći da smanje broj cigareta koji popuše svaki dan i time smanje rizik od preuranjenog poroda ili rađanja novorođenčeta sa malom rodnom težinom, izvjestili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država.

U ovoj studiji, 194 trudnice koje puše su bile slučajnim odabirom raspoređene u 2 grupe: grupu koja je žvakala nikotinske žvakaće gume i grupu koja je žvakala placebo žvakaće gume tijekom 6 tjedna, što je praćeno potom još 6 tjedana. Sve žene su uz to bile i na savjetovanju o prestanku. Ženama koje nisu mogle prestati pušiti je preporučeno da bi trebale pokušati smanjiti broj popušenih cigareta dnevno, zamjenjujući ih sa žvakom ako je neophodno.

Učestalost prestanka pušenja se nije značajno razlikovala između ove dvije grupe, pronašla je dr. Cheryl Oncken s University of Connecticut School of Medicine, Farmington sa svojim suradnicima.

No ipak, s nikotinskim žvakaćim gumama, broj popušenih cigareta se smanjio za 5.7 cigareta dnevno, u prosjeku, dok je kod placeba smanjenje bilo samo za 3.5 cigarete dnevno. Rezultati su objavljeni u izdanju za listopad časopisa "Obstetrics and Gynecology".

I što je još značajno, novorođenčad žena koje su žvakale nikotinske žvakaće gume umjesto placeba su imala značajno višu rodnu masu i rođena su bliže terminu. Pušenje cigareta povećava rizik od male rodne mase i preuranjenog poroda.

Unatoč rezultatima, Oncken i kolege su preporučili da se ne uzimaju nikotinske žvakaće gume u uobičajenim uvijetima kod trudnica koje puše jer postoje dokazi sa životinjskih modela da izlaganje nikotinu uzrokuje stanične abnormalnosti koje mogu povisiti rizik od iznenadne smrti dojenčeta. Nikotinske žvakaće gume kao i drugi proizvodi za supstituciju nikotina nisu odobreni za uporabu kod trudnica, objavljeno je na Reuters Health.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti