Strahovi u trudnoći: što najviše brine buduće mame i kako im pomoći

Strahovi u trudnoći: što najviše brine buduće mame i kako im pomoći

Strahovi u trudnoći: što najviše brine buduće mame i kako im pomoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Potreba za brigom o mentalnom zdravlju budućih majki je sveprisutna i nužna. No, pandemija je to dodatno ojačala, s obzirom na to da su pandemijske okolnosti izvor dodatnog stresa kod svih, pa tako i kod majki. ''Razdoblje trudnoće je samo po sebi veoma značajno i potencijalno izazovno razdoblje za buduću majku. Može biti iznimno radosno i ispunjavajuće, ali može biti ispunjeno različitim emocijama, od straha, uznemirenosti, nesigurnosti do uzbuđenja, sreće i zadovoljstva. Brojna pitanja se pojavljuju budućim majkama i to je sasvim uobičajeno'', otkrivaju psihologinja Martina Barać te pedagoginja i psihoterapeutkinja Nina Vračević Eškinja iz udruge Foliot.

Kada tome svemu dodamo neizvjesnost koju sa sobom donosi pandemija, među kojima su odlazak na kontrolne preglede bez pratnje, nemogućnost pratnje na porodu u određenim razdobljima, strah od COVID-19 zaraze i pitanja kako COVID-19 utječe na (ne)rođenu bebu, razdoblje trudnoće postaje dodatno izazovno.

Online emocionalna podrška za trudnice

S time na umu, udruga Foliot je prošle godine svoje aktivnosti obogatila posebnim programom koji je namijenjen svim budućim majkama. ''Ususret majčinstvu je program podrške budućim majkama koji, kako mu i sam naziv govori, korača s trudnicama kroz sve faze trudnoće, pružajući im emocionalnu i informacijsku podršku. U program smo uložili puno truda i strpljenja i razvijali ga prateći potrebe žena u trudnoći. Nakon pozitivnih povratnih informacija naših trudnica koje su sudjelovale u programu, pripremamo i program podrške u postpartumu. Taj će program također nastati prateći potrebe budućih majki'', otkrivaju naše sugovornice.

Psihologinja Martina Barać, foto: Damir Zamaklar

Iako udruga Foliot djeluje na području Općine Matulji, Grada Kastva i okolice, program Ususret majčinstvu se provodi online, stoga u njemu mogu sudjelovati trudnice bez obzira gdje žive. U provedbi programa sudjeluju pedagoginja i psihoterapeutkinja, psihologinja, primalja, patronažna sestra i fitoterapeutkinja. ''Online radionicama pružili smo našim polaznicama uključivanje iz sigurnosti vlastitog doma te vjerujemo da je mnogima to bilo značajno. Također, one trudnice koje su na takozvanom čuvanju trudnoće i moraju mirovati, mogu sudjelovati i osjećati se kao dio grupe'', otkrivaju naše sugovornice i naglašavaju da iako u programima najčešće sudjeluju prvorotkinje, program je namijenjen svim trudnicama.

''Isto kao što svako tromjesečje nosi neke određene promjene i pitanja, tako i svaka sljedeća trudnoća donosi nadogradnju i složenost u emocionalnom sazrijevanju žene. Podrška u trudnoći nužna je kako bi žena mogla lakše prepoznati, prihvatiti i reagirati na promjene koje se događaju u svim sferama života, počevši prvo od onih emocionalnih koje nam služe kao baza pripreme za porod i majčinstvo'', objašnjavaju naše sugovornice.

Trudnice proživljavaju svoje emocije u tišini

S obzirom na bogato iskustvo koje naše sugovornice imaju u radu s budućim majkama, upitali smo ih brine li ta skupina dovoljno o svom mentalnom zdravlju. Ističu da postoje majke koje su svjesne da je potrebno aktivno tražiti i primati podršku u razdoblju trudnoće, ali i nakon poroda.

''Imamo dojam da se svijest o mentalnom zdravlju majki ipak povećava. Buduće majke postaju svjesnije svojih emocija i spremnije su tražiti podršku te otvoreno razgovaraju o svojim strahovima. Upravo one, svojim izlaganjem u našim malim grupama, daju ogromnu podršku jedna drugoj, jer uviđaju da nisu same te kako je to što proživljavaju nešto što se događa i drugima. To im pruža osjećaj olakšanja i donosi prostor za razvoj'', objašnjavaju.

Pedagoginja i psihoterapeutkinja Nina Vračević Eškinja, foto: Ivor Mažar

Unatoč pozitivnim promjenama, ipak uočavaju da i dalje postoje buduće majke koje još nisu potražile podršku koja im je potrebna, već svoje emocije proživljavaju u tišini i dodatnom strahu. ''Podrška je iznimno važna u razdoblju trudnoće, a nemaju svi jednako dostupnu podršku iz okoline. Dostupna podrška ovisi o mnogočemu. Ovisi o dostupnosti bliskih ljudi iz obitelji i okoline kojima se možemo povjeriti, ovisi o lokaciji na kojoj se osoba nalazi, pri čemu je u manjim mjestima i mjestima udaljenijim od većih gradova podrška nerijetko manje dostupna, ili uopće ne postoji te mnogim drugim okolnostima'', upozoravaju.

Dodaju da buduće majke trebaju biti svjesne promjena koje se događaju u trudnoći, osvijestiti emocije koje proživljavaju, što sve uloga majke nosi sa sobom, da primijete svoje potrebe i da o tome razgovaraju s bliskim osobama te sa stručnjacima ako je potrebno. ''Informacije o tome što nas sve očekuje i koje su fizičke i emocionalne promjene očekivane u trudnoći su nešto što daje opći osjećaj sigurnosti, a razrada istih daje nam dubinu i sigurnost u same sebe'', otkrivaju naše sugovornice.

Odgovornost društva prema budućim majkama

U razgovoru su nam naše sugovornice otkrile da u društvu treba postojati sustavna i kontinuirana podrška budućim majkama u obliku raznih programa podrške i osnaživanja te im je potrebno osigurati sigurno mjesto gdje bi se mogle povezati s ostalim trudnicama, dijeliti svoja iskustva i biti osnažene tuđim iskustvima.

''Takvo mjesto treba pružati emocionalnu, psihološku i informacijsku podršku. Važno je omogućiti budućim majkama mjesto za individualno i grupno savjetovanje te psihoterapiju sa stručnjacima u području. Na taj način, buduće majke mogu proraditi sve emocije koje se javljaju uslijed promjena koje se događaju te tako osnažujemo buduće majke za majčinsku ulogu'', ističu naše sugovornice.

Zaključuju da u vrijeme snažnog utjecaja društvenih mreža, stvaranja nerealnih slika ženskog tijela, naročito nakon poroda, odgovornost društva je pružiti kolektivnu podršku svim budućim majkama i dati im pravo na cijeli spektar emocija, tako da ih se čuje, razumije i odgovara na njihove stvarne potrebe te stvarnu sliku tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Vezani sadržaj:

Vitashop