Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku

Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku

Najmanje marimo za fizičku aktivnost, a najviše za pranje ruku
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Specijalizirani portal za zdravlje i ljepotu CentarZdravlja.net proveo je u svibnju ove godine istraživanje o zdravim navikama Hrvata i nekoliko susjednih zemalja. Istraživanje je provedeno na 1040 ispitanika koji su ispunivši anketu na portalu sudjelovali u istraživanju. Istraživanje je provedeno sa svrhom educiranja javnosti o potrebi češće brige o zdravim navikama i ispitivanja učestalosti provođenja zdravih navika kod ljudi.

dolazak_20i_20spol.jpg

dob.jpg

O zdravim i redovitim obrocima brine tek 40% ispitanika

Redovita i zdrava prehrana smatra se ključnom pri održavanju zdravog i vitkog tijela u vremenu gdje stres i brz tempo života diktiraju većinu našeg životnog vijeka. No, podatak od 40% ispitanika koji redovito konzumiraju tri obroka dnevno potvrđuje činjenicu kako sve manji broj ljudi uistinu posvećuje potrebnu pažnju redovitoj prehrani baš zbog stresnog tempa života.

obroci.jpg

Umjesto toga čak 63% anketiranih povremeno poseže za brzom i masnom hranom dok njih tek 29% ne konzumira brzu hranu.

brza_20hrana.jpg

Podaci prikazuju stvarno stanje no i potencijalni razvoj pretilosti i debljine; osim brze hrane 52% ispitanika povremeno konzumira i gazirana pića, dok 49% njih povremeno poseže za alkoholom.

gaz_20pica.jpg

alkohol.jpg

Voće samo povremeno, kofein svakodnevno!

Voće kao izvor vitamina i minerala neophodnih za zdrav životni vijek svakog čovjeka kod 43% ispitanika primjenjuje se tek povremeno, dok 41% njih voće konzumira svakodnevno.

voce.jpg

No, kofein koji u pravoj mjeri može biti imati i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, kod 40% ispitanika koji piju do dvije šalice kofeinskih napitaka na dan, može izazvati neke neželjene efekte kao što su brzo i neravnomjerno kucanje srca, glavobolje, nemir, nervozu, razdražljivost i brojne druge simptome. Prekomjerna konzumacija kave, čaja i energetskih pića bitno može ugroziti zdravlje.

kofein.jpg

Pojava debljine i problem pretilosti česta su pojava i kod nas, o čemu govori podatak da se 37% ispitanih rijetko bavi fizičkom aktivnošću dok ih 24% prakticira vježbanje od 2 do 4 puta tjedno.

fiz_20aktivnost.jpg

No, ipak 30% njih hoda svaki dan do 30 minuta što je pak dobar pokazatelj da aktivnost nije potpuno zaboravljena kao vitalna ljudska potreba. Smanjeno kretanje ili ne prakticiranje fizičke aktivnosti ugrožava i ozbiljno smanjuje osnovne motorne sposobnosti; brzinu, snagu i izdržljivost.

hodannje.jpg

Tek 37 % ispitanika brine o svakodnevnom unosu vode

Osim fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, unos vode u organizam utječe na mnoge procese zdravlja u tijelu. No, tek 37% ispitanika potvrdilo je da pije do 2 litre vode svaki dan.

voda.jpg

Voda ima veliki utjecaj i na zdravlje kose koju njih 65% pere više puta tjedno. Za zdravlje kose osim vode, bitna je i zdrava prehrana, izbjegavanje veće količine kofeina te unos vitamina i minerala.

kosa.jpg

Zubi kao ogledalo zdravlja

Da bismo znali koliko smo zdravi u obzir svakako treba uzeti i zdravlje usta te koliko često peremo zube. Čak 50% sudionika istraživanja potvrdilo je da zube pere dva puta dnevno što zadovoljava minimalan standard održavanja zdravih zubi. Ono što vidimo u ustima može imati značajan utjecaj na druge organske sustave i procese u tijelu. Stvari koje se događaju sustavno u tijelu mogu se očitovati u ustima.

pranje_20zubi.jpg

Tuširanje i pranje ruku visoko na ljestvici prioriteta

Učestalo tuširanje ili pranje ruku štite naš organizam od pojave različitih infekcija i bolesti što je dovoljno dobar razlog za provođenje ovih zdravih navika. 53% anketiranih tušira se jednom dnevno, te isti broj njih pere ruke više puta dnevno čime smanjuju mogućnost pojave zaraza, infekcija i slično.

tusiranje.jpg

Za razliku od redovite prehrane i fizičke aktivnosti, ove navike nešto više od polovice ispitanika provodi redovito.

pranje_20ruku.jpg

Protiv stresa se ne borimo čak ni metodama opuštanja

Jednako važna činjenica za fizičko zdravlje tijela jesu i metode opuštanja koje u današnje vrijeme uvelike mogu pomoći pri borbi protiv stresa. No, čak 58% ispitanika uopće ne primjenjuje metode opuštanja koje općenito poboljšavaju kvalitetu života, zdravlje i zadovoljstvo. Samo 4% anketiranih vidi tehnike opuštanja kao zdravu naviku koju primjenjuju svakodnevno, a 7% više puta tjedno.

teh_20opustanje.jpg

Meditacija, joga i slične metode iako vrlo popularne u svijetu kroz istraživanje nisu se pokazale kao element kojim ispitanici podižu svoju kvalitetu življenja. Stres umanjuje i optimalna količina sna što pokazuje 64% anketiranih koji spavaju od 6 do 8 sati.

Lijekove po potrebi konzumira 56% ispitanika

Istraživanje otkriva kako 56% ispitanika konzumira lijekove po potrebi dok ih 28% ne konzumira uopće.

lijekovi.jpg

26% anketiranih ovisno je o cigaretama, a 63% njih izbjegava konzumirati cigarete čime svakako umanjuje rizik od brojnih bolesti organizma.

cigarete.jpg

Navika koju najveći broj ispitanika ne provodi jest konzumacija lakih droga, čak 95% njih potvrdilo je kako ne konzumira lake droge uopće.

droge.jpg

cz_logo.jpg

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije