Njemačka: Suđenje ugostitelju koji je maloljetnika poticao da pije alkohol

Njemačka: Suđenje ugostitelju koji je maloljetnika poticao da pije alkohol

Njemačka: Suđenje ugostitelju koji je maloljetnika poticao da pije alkohol
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Berlinu je počelo suđenje vlasniku kafića jer je prije dvije godine 16-godišnjeg gosta, kladeći se tko može više popiti, poticao da pije alkoholna pića zbog čega je maloljetnik umro od posljedica trovanja alkoholom.

"Ja sam odgovoran za njegovu smrt i moj postupak se ne može ničim opravdati", stoji u priopćenju optuženog ugostitelja turskog podrijetla, koje je na početku suđenja pročitala njegova odvjetnica.

Dvadesetosmogodišnji Aytac G. osim toga je iskazao žaljenje što je 16-godišnjeg učenika izazvao na natjecanje u ispijanju alkohola.

Državno je odvjetništvo optužilo ugostitelja za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama.

Optuženik i žrtva su se prije dvije godine u ugostiteljevu kafiću kladili tko može više popiti, a tijekom "natjecanja" 16-godišnji Lukas W. popio je 45 tekila te je s 4,4 promila alkohola u krvi prevezen u bolnicu gdje je pao u komu te je nakon 5 tjedana umro.

Aycan G. tijekom oklade nije pio tekilu, nego mu je čitavo vrijeme uglavnom točena voda.

Ugostitelj iz berlinske četvrti Charlottenburg se, osim toga, optužen da je između 2005. i 2007. u 173 slučaja točio alkohol maloljetnicima.

Bude li osuđen, prijeti mu kazna od najmanje 3 godine zatvora.

Smrt 16-godišnjeg Lukasa W. potaknula je javnu raspravu o opasnosti od prakse tzv. "all you can drink" ponuda ugostiteljskih objekata koja omogućuje neograničeno pijenje alkohola za određenu svotu.

Ta praksa, koja uglavnom privlači mlađe konzumente, u međuvremenu je zabranjena, ali državne ustanove koje prate pojave ovisnosti u mladih, unatoč općem smanjenju pijenja alkohola u mladih, i dalje bilježe opasan trend tzv. pijanstva do granice kome.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti