Noćne smjene uzrokuju rak?

Noćne smjene uzrokuju rak?

Noćne smjene uzrokuju rak?
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene, koje povremeno rade u noćnim smjenama, imaju povećan rizik od nastanka raka dojke, naročito ukoliko su jutarnji tip osobe.  

Danski znanstvenici su pregledali medicinske podatke 18.500 žena koje su radile za Dansku Vojsku u razdoblju između 1964. i 1999. godine.

Znanstvenici su 2005. godine uspjeli kontaktirati 210, od sveukupnih 218 žena, koje su oboljele od raka dojke. Potom su kontaktirali 899 žena iste dobi, koje su također radile za Dansku Vojsku, ali nisu oboljele od raka dojke.

Ispunjavali su upitnike od 28 pitanja u kojemu su morali navesti životne navike, obiteljsku anamnezu, lijekove koje su konzumirale tijekom života te su morale za sebe reći jesu li jutarnji tip ili noćni tip osobe.

Žene, koje su radile noćne smjene su imale za 40% veći rizik od nastanka raka dojke. Međutim, žene koje su u razdoblju od 6 godina radile najmanje 3 noći tjedno, imale su duplo veći rizik od nastanka raka dojke.

Na kraju svega, najveći rizik su imale žene koje su radile noćne smjene, a opisale su se kao jutarnji tip osobe.

Voditelj istraživanja dr. Johnni Hansen je za časopis Occupational and Environmental Health izjavio kako u obzir smo uzeli sve uzročnike raka dojke, a na kraju se ispostavilo da su noćne smjene te koje su bile glavni uzročnik.

Znanstvenici ističu kako je za povećanje rizika od nastanka raka dojke zaslužan način na koji organizam funkcionira, odnosno cirkadijalni ritam. 

Cirkadijalni ritam označava ritmičnost psihofizičkih zbivanja čovjeka koja su vezana za različite vanjske utjecaje (dan i noć, izmjena godišnjih doba, plima i oseka), koji se odražavaju na čovjeka u pogledu najrazličitijih bioloških ritmova.

Ovo je još jedno istraživanje koje pokazuje važnost zadovoljavanja bioloških potreba organizma. Međutim, stručnjaci tvrde kako čak 10 do 20% žena u današnje doba redovito odrađuje noćne smjene.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti