Noćne smjene uzrokuju rak dojke?

Noćne smjene uzrokuju rak dojke?

Noćne smjene uzrokuju rak dojke?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene, koje odrađuju noćne smijene u razdoblju od 30 ili više godina imaju povećan rizik od nastanka rak dojke, otkrivaju znanstvenici iz Kanade.

Narušavanje kvalitete sna će narušiti i ravnotežu melatonina, poznatog kao i hormona sna. Istraživanja su pokazala da melatonin ima antikancerogeno djelovanje.

Postojale su brojne sumnje oko poveznice između noćnih smjena i raka dojke jer znanstvenicima nije točno jasno na koji način rad tijekom noći može povećati rak dojke. Također, prethodna istraživanja su se pretežno fokusirala na medicinsko osoblje, a ne na cjelokupnu populaciju.

U ovom istraživanju su sudjelovale 1134 žene s rakom dojke i 1179 zdravih žena, u dobi od 20 do 80 godina. Ispunjavale su anketu o smjenama rada, životnim navikama, cjelokupnoj povijesti rada i obiteljskoj anamnezi.

Znanstvenici su u obzir uzeli različite faktore koji mogu povećati rizik, uključujući socioekonomski status, obiteljsku anamnezu, trudnoću, kontracepcijske pilule i životne navike.

1 od 3 žene iz obje grupe su u nekom razdoblju života odrađivale noćne smjene. Znanstvenici su ustanovili da žene koje su noćne smjene odrađivale manje od 30 godina nisu imale povećan rizik od nastanka raka dojke.

No, žene koje noćne smjene odrađuju ili su ih odrađivale duže od 30 godina, imale su za čak 50% veći rizik od nastanka raka dojke.

Znanstvenici vjeruju da je ometanje ravnoteže melatonina u tijelu glavni uzrok povećanja rizika od nastanka raka dojke, ali također ističu da su ostali faktori manjak vitamina D i prisilna promjena životnih navika, prenosi WebMD.

Što možete učiniti?

Gospodarska situacija nije pogodna za biranje vrste posla, stoga su noćne smjene za mnoge osobe neizbježne. To ne znači da je i rak dojke neizbježan.

Važno je da u što većoj mjeri održite zdrave životne navike. Istraživanja su pokazala da noćne smjene vode nezdravim životnim navikama, manjku aktivnosti i debljanju. ako biste sve ove faktore držali pod kontrolom, rizik od nastanka raka dojke se neće povećati isključivo zbog noćnih smjena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti