Noćne smjene uzrokuju rak dojke?

Noćne smjene uzrokuju rak dojke?

Noćne smjene uzrokuju rak dojke?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene, koje odrađuju noćne smijene u razdoblju od 30 ili više godina imaju povećan rizik od nastanka rak dojke, otkrivaju znanstvenici iz Kanade.

Narušavanje kvalitete sna će narušiti i ravnotežu melatonina, poznatog kao i hormona sna. Istraživanja su pokazala da melatonin ima antikancerogeno djelovanje.

Postojale su brojne sumnje oko poveznice između noćnih smjena i raka dojke jer znanstvenicima nije točno jasno na koji način rad tijekom noći može povećati rak dojke. Također, prethodna istraživanja su se pretežno fokusirala na medicinsko osoblje, a ne na cjelokupnu populaciju.

U ovom istraživanju su sudjelovale 1134 žene s rakom dojke i 1179 zdravih žena, u dobi od 20 do 80 godina. Ispunjavale su anketu o smjenama rada, životnim navikama, cjelokupnoj povijesti rada i obiteljskoj anamnezi.

Znanstvenici su u obzir uzeli različite faktore koji mogu povećati rizik, uključujući socioekonomski status, obiteljsku anamnezu, trudnoću, kontracepcijske pilule i životne navike.

1 od 3 žene iz obje grupe su u nekom razdoblju života odrađivale noćne smjene. Znanstvenici su ustanovili da žene koje su noćne smjene odrađivale manje od 30 godina nisu imale povećan rizik od nastanka raka dojke.

No, žene koje noćne smjene odrađuju ili su ih odrađivale duže od 30 godina, imale su za čak 50% veći rizik od nastanka raka dojke.

Znanstvenici vjeruju da je ometanje ravnoteže melatonina u tijelu glavni uzrok povećanja rizika od nastanka raka dojke, ali također ističu da su ostali faktori manjak vitamina D i prisilna promjena životnih navika, prenosi WebMD.

Što možete učiniti?

Gospodarska situacija nije pogodna za biranje vrste posla, stoga su noćne smjene za mnoge osobe neizbježne. To ne znači da je i rak dojke neizbježan.

Važno je da u što većoj mjeri održite zdrave životne navike. Istraživanja su pokazala da noćne smjene vode nezdravim životnim navikama, manjku aktivnosti i debljanju. ako biste sve ove faktore držali pod kontrolom, rizik od nastanka raka dojke se neće povećati isključivo zbog noćnih smjena.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti