Noćni rad put do dijabetesa

Noćni rad put do dijabetesa

Noćni rad put do dijabetesa
  • Objavljeno: Utorak, 13.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rad noću može utjecati na sposobnost tijela da pravilno koristi inzulin, što potiče razvoj dijabetesa tipa 2.

Istraživanje su proveli znanstvenici na Harvardu. Ono je obuhvaćalo analizu gotovo 177.000 žena u dobi od 25 do 67 godina. Otkrili su da žene, koje rade 3 ili više noćnih smjena mjesečno, nemaju pravilan rad cirkadijalnog, odnosno biološkog dnevnog ritma organizma.

Cirkadijalni ritam regulira proizvodnju hormona, a njegovo ometanje povećava rizik za bolesti srca, pojavu depresije, pretilosti, čireva i dijabetesa.

Žene koje su radile noćne smjene u razdoblju do 2 godine, se suočavaju sa 5% povećanim rizikom razvitka dijabetesa. Među ženama koje su radile noću u rasponu od 10 do 19 godina, rizik je skočio na čak 40%. 20 godina ili više, provedenih radeći noću, taj rizik povećava na gotovo 60%.

Noćni rad često uključuje nezdravu, kaloričnu, previše zaslađenu prehranu kako bi se organizam održao budnim.

Organizam je prirodno sporiji noću, sve što se unese se sporije razgrađuje te se pohranjuje kao mast. Stoga noćni rad najčešće uzrokuje prekomjernu težinu, koja predstavlja veliki rizik za razvoj dijabetesa.

Premalo sna potiče lučenje hormona ghrelina, koji pobuđuje apetit, a smanjuje lučenje hormona leptina, koji regulira apetit, što dovodi do pojačanog unosa hrane te, samim time, i prekomjerne težine.  

Detalji istraživanja su objavljeni u PloS Medicine magazinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti