Nova kombinacija testova može otkriti rane stadije Alzheimerove bolesti

Nova kombinacija testova može otkriti rane stadije Alzheimerove bolesti

Nova kombinacija testova može otkriti rane stadije Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 28.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mjerenje proteina kojeg nalazimo u cerebrospinalnom likvoru, a zatim dijagnosticiranje putem magnetne rezonance, može biti koristan alat u predsimptomatskim dijagnozama Alzheimerove bolesti.

Tim znanstvenika s Londonskog sveučilišta proučavao je 105 zdravih osoba u dobi od 70. do 80. godina.

Prvo su volonterima izmjerili razinu proteina amiloida koji se nalazi u cerebrospinalnom likvoru, jer je on često u niskim razinama kod ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti. A zatim su ih podijelili u dvije grupe, one s visokim i niskim razinama proteina.

Zatim su kroz slijedećih godinu dana volonteri redovito podvrgnuti skeniranju magnetnom rezonancom radi procjene razine skupljanja mozga.

Otkrili su kako se mozgovi onih s niskom razinom proteina u likvoru smanjuju dva puta brže nego kod onih s višim razinama, prenosi Telegraph.

Također oni s nižim razinama proteina imaju pet puta veću vjerojatnost da će imati poznati rizični gen za Alzheimerovu bolest, APOE4 gen.

Autor istraživanja dr. Jonathan Schott je zaključio: „Značaj ovih nalaza će biti jasniji tek nakon dužih kliničkih praćenja, no možemo reći da ti pojedinci imaju povećan rizik za razvoj demencije."

„No ako je tako, ovi rezultati dodatno sugeriraju kako Alzheimerova bolest počinje nekoliko godina ranije prije početka prvih simptoma."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti