Pilula za mršavljenje odnijela 2000 života!

Pilula za mršavljenje odnijela 2000 života!

Pilula za mršavljenje odnijela 2000 života!
  • Objavljeno: Utorak, 28.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkako je lijek 1976. došao na tržište do njegove zabrane 2009. pet milijuna pacijenata lijek je dobilo na recept, u početku za liječenje dijabetesa, a poslije i kao 'pilulu za mršavljenje' koja je smanjivala apetit.

Francuska je suočena s potencijalno najgorim skandalom u povijesti svog zdravstva, nakon otkrića da je država desetljećima dopuštala i subvencionirala upotrebu pilule za mršavljenje Mediator, unatoč upozorenjima da posljedice mogu biti smrtonosne.

Otkako je lijek 1976. došao na tržište do njegove zabrane 2009. pet milijuna francuskih pacijenata lijek je dobilo na recept, u početku za liječenje dijabetesa, a poslije i kao "pilulu za mršavljenje" koja je smanjivala apetit.

Udarac na srce

Istodobno su znanstvena istraživanja pokazivala da lijek napada krvožilni sustav te uzrokuje zadebljanje srčanih zalistaka, umor, zadihanost, a sada se pretpostavlja da je od posljedica umrlo 2000 ljudi. Dok je lijek, uključujući i njegov prethodnik Isomeride, još 1997. zabranjen u Sjedinjenim Državama, a 2005. i u Španjolskoj i Italiji, francuske vlade desetljećima su ignorirale upozorenja da je lijek zapravo beskoristan, a potencijalno i opasan.

Istraga koju je sada naredio ministar zdravstva Xavier Bertrand trebala bi do sredine siječnja pokazati zašto. Na meti istražitelja bit će Bertrandovi prethodnici - uz ostale i aktualna liderica Socijalističke stranke Martine Aubry i aktualni šef diplomacije Bernard Kouchner, ali i sam Bertrand - koji je još 2006. odlučio zadržati državnu subvenciju od 65 posto za pacijente koji kupe Mediator.

Tehnike zastrašivanja

Istraga francuskog lista Libération nedavno je pokazala da se tvrtka Servier 90-ih koristila i "tehnikama zastrašivanja" kako bi lijek zadržala na američkom tržištu. Znanstvenici koji su kritizirali lijek dobivali su anonimne prijetnje, uključujući pakete s minijaturnim lijesovima - no nije dokazano da je Servier s tim imao izravne veze.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti