Nova tableta 'za dan poslije'

Nova tableta 'za dan poslije'

Nova tableta 'za dan poslije'
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Proizvedena je nova tableta 'za dan poslije' čije je djelovanje produženo na pet dana, umjesto dosadašnja tri. To novo farmaceutsko dotignuće uzburkalo je javnost i povećalo zabrinutost da bi moglo doći do porasta promiskuitetnog ponašanja i broja seksualno prenosivih bolesti EllaOne, čija je prodaja na recept započela u Velikoj Britaniji, može se iskoristiti čak 48 sati kasnije od dosadašnje tablete. Potencijalno je učinkovitija jer sprječava oko dvije trećine neželjenih trudnoća, u odnosu na 60 posto koliko je sprječavala starija verzija. Čak i ako se iskoristi pet dana nakon seksa bez zaštite, u 50 posto slučajeva trudnoća će biti spriječena.

No protivnici pobačaja ističu da je riječ o 'agentu abortusa'.

Josephine Quintavalle iz udrugePro-Life Alliance tvrdi da, ako popijete tabletu 'za dan poslije' 24 sata nakon seksualnog čina, uvijek možete reći da sperma još uvijek nije oplodila jajnu stanicu, prema tome, ne prekidate trudnoću. No ako pilulu upotrijebite nakon pet dana, tada više nemate argumenata. Prema tome, ovo nije kontracepcija, već agent abortusa.

Odgovor znanstvenika na ove prigovore je činjenica da EllaOne funkcionira tako da odgađa otpuštanje jajašca za oplodnju, radije nego da uništava embrij, a dodatni argument je da je potrebno pet dana da sperma umre ako nije oplodila jajnu stanicu.

Liječnici ipak ističu da ne očekuju smanjenje broja pobačaja te dodaju da tableta 'za dan poslije' neće postati najčešće kontracepcijsko sredstvo.

Profesorica Anna Glasier iz National Health Servicea u Edinburghu uvjerena je da će proći puno vremena dok ovaj lijek ne postane glavno sredstvo hitne kontracepcije jer je mnogim ženama brže i zgodnije otići u ljekarnu, nego kod liječnika opće prakse.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti