Novi gel smanjuje učestalost ubrizgavanja inzulina
Švicarski su znanstvenici izumili gel koji bi mogao smanjiti učestalost ubrizgavanja inzulina, objavljeno je u srijedu u Zuerichu.
Novi gel smanjuje učestalost ubrizgavanja inzulina Novobiocin
Pacijenti koji koriste gel mogli bi ga ubrizgavati tek svaka dva do četiri tjedna, priopćila je Švicarska visoka tehnička škola (ETH) u Zuerichu.
Koristeći gel, pacijenti bi osim toga prema potrebi uzimali tablete kojima se potiče ispuštanje lijeka iz svojevrsnog "spremišta" u gelu.
Osim dijabetičara, gel bi mogli koristiti i bubrežni bolesnici.
Gel je već isproban u umjetno uzgojenoj kulturi stanica. Sastoji se od tankih sitnih niti na kojima vise umreženi proteini.
Ta mreža, koja ima oblik gela, u svojoj strukturu zadržava lijek, a prema potrebi oslobađa ga antibiotik Novobiocin.
"Uz pomoć doze antibiotika može se točno odrediti koja će se količina lijeka osloboditi", izjavio je znanstvenik na ETH-u Wilfried Weber. Primjerice, dijabetičar može uoči objeda progutati pilulu kako bi omogućio da se potrebna količina inzulina iz "spremišta" u gelu oslobodi u organizam.
Novobiocin ima vrlo malo nuspojava, tvrde znanstvenici koji unatoč tome tragaju za zamjenskim antibiotikom.
Sitne niti gela bezazlene su i izlučuju se kroz bubrege.
Gel je već patentiran, a idućih bi se mjeseci trebao postupno testirati.
Znanstveni rad u kojem je opisan novi lijek objavljen je u časopisu "Nature Materials".
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345